Opt atacuri ale urșilor au fost înregistrate în ultimele două săptămâni în comuna Nistorești. Oamenii au ajuns în pragul disperării pentru că sălbăticiunile au atacat adăposturile de animale. Au fost omorâte sau rănite atât vaci cât și porci. Ultimul atac a avut loc acum două zile când ursul a mâncat animale din gospodăria Mihaelei Marcu. Primarul din Nistorești, Ion Gogoriță, spune că atacuri are urșilor au fost și în anii trecuți însă niciodată nu au avut loc atât de devreme. „În anii trecuți veneau când porumbul era copt, când erau prune. Acum au apărut mult mai devreme, cu aproape două luni mai devreme decât în anii trecuți. Atacă numai adăposturile de animale, la case din vatra satului, nu la locuințe izolate”, a spus primarul din Nistorești.
Edilul a precizat că atacurile urșilor au vizat gospodării ale oamenilor din Brădet, Valea Neagră, Vetrești. După ultimul atac, când a fost omorâtă o vacă de lapte, pagubitul a anunțat primăria și a fost înființată o comisie care să evalueze paguba produsă. Conform legislației specifice, din comisie fac parte reprezentanți ai primăriei, Direcției Agricole, Agenției de Protecția Mediului, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare. Membrii comisiei au fost la Nistorești pentru a întocmi toate documentele astfel încât să poată fi acordată despăgubirea pentru animalul ucis. Banii sunt acordați prin Ministerul Mediului, în urma documentației transmise de autoritățile județene.
Primarul Gogoriță spune că în urma atacurilor produse în ultimele săptămâni au fost înștiințate toate autoritățile cu atribuții în domeniul cinegetic pentru a fi intensificate atât acțiunile de alungare a animalelor sălbatice cât și de suplimentare a autorizațiilor pentru uciderea urșilor. „Am anunțat ITRSV, AJVPS, Direcția Silvică despre cele întâmplate. Am solicitat să fie luate măsuri de alungare a animalelor sălbatice dar și pentru a fi acordate mai multe autorizații pentru vânătoare la urs”, a explicat primarul din Nistorești.
Au mâncat pilaful și cozonacul
Urșii au provocat pagube și în zona Tulnici, mai exact la Lepșa, Ciuta și Porcu. În acest caz a fost identificată ursoaica, iar după prima patrulă efectuată de jandarmi animalul nu a mai fost văzut. Se pare însă că a fost vorba de o ursoaică civilizată, care deschidea ușa la locuințe, intra în casă și umbla la frigider după mâncare. Iar atunci când nu găsea mâncare dădea iama în cotețul cu găini. Două femei au declarat pentru Antena 3 că animalul le-a mâncat „jumătate de cozonac, cașul, peștele, pilaful din oala de pe aragaz, tocănița” și a băut o sticlă cu ulei. Un bărbat a precizat pentru aceeași sursă că ursul „a deschis ușa de la frigider și a mâncat ce i-a plăcut”.
Reprezentanții Parcului Natural Putna spun că ursoaica purta un colar cu GPS GSM la gât însă acesta nu funcționa. Localnicii speculează că animalul ar fi relocat din zona Brașovului însă ipoteza a fost infirmată în urma discuțiilor cu specialiștii care monitorizează animalele din acest județ. „Joia trecută am organizat o goană pentru îndepărtarea animalului, iar ulterior am organizat și o patrulă. După prima patrulă, când a fost zărită ursoaica, aceasta nu a mai apărut în sat”, ne-a spus Ion Militaru, directorul Administrației Parcului Natural Putna.