Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Mâna Sfântului Nicolae, la proba testului ADN


Patriarhia Română aruncă mănușa: suntem gata să facem chiar și un test ADN ca să demonstrăm că mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află la noi. O astfel de decizie extremă ar putea fi luată numai dacă preoții din Bari vor continuă să conteste relicvele oferite spre închinare enoriașilor de la București. De altfel, italienii spun că ideea este bună, atâta vreme cât prelevarea probelor de laborator nu afectează oasele sfântului. 
Decizia de a compara la nivel de profil ADN osemintele de la Bari cu cele de la București ar trebui să vină din partea ambelor biserici. Patriarhia Română a aprobat acum câteva luni un demers similar și pare dispusă să facă același lucru cu mâna Sfântului Nicolae. „S-a făcut un raport antropologic pentru moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu, pentru că ele trebuiau atestate. Acest lucru nu se poate face așa, după capul nostru, ca să spunem. Ele sunt într-un anumit context puse într-o raclă, spre a fi cinstite”, a spus preotul dr. Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Sf. Gheorghe. 
Înalții prelați din Bari par să agreeze și ei această idee. Preotul român, trimis în Italia să caute mai multe dovezi că rămășițele de la București sunt autentice, a găsit în arhive un articol care arată că varianta noastră rămâne în picioare. În 1957, scheletul Sfântului Nicolae a fost deshumat din cripta Basilicii San Nicola din Bari. Atunci, antropologii au făcut reconstituirea anatomică a osemintelor și a rezultat o schemă. Pe aceasta se vede clar că aproape toate oasele celor două mâini nu au fost găsite. Despre mâna stângă se știa că a fost furată în jurul anului 1000. Despre dispariția mâinii drepte nu erau informații. 
În plus erau vremuri în care moaștele erau traficate și obținute, chiar de reprezentanții bisericilor, prin orice mijloace. „În anul 1087, când au luat în condițiile știute moaștele de la Mira și le-au dus la Bari, numai jumătate din trupul Sfântului a fost adus acolo. De ce dânsul spune că celelalte nu sunt autentice?”, se întreabă Dr. Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Sf. Gheorghe. 
Suspiciunea catolicilor este și ea justificată dacă ne gândim că în întreaga lume sunt acum peste 200 de relicve ale Sfântului Nicolae, indiferent că vorbim despre lăcașuri catolice, ortodoxe sau musulmane. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?