Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO:Festival de tradiții la Ploscuțeni


Centrul comunei Ploscuțeni a fost animat, ieri, de cânt și joc popular, în cadrul primei ediții a Festivalului „Susur de dor”. A fost un eveniment special, organizat pentru a reînvia tradițiile și pentru a-i atrage pe tinerii comunității către frumusețea comorilor de suflet moștenite din străbuni. 
În cadrul acestei manifestări au fost interpretare cântece populare, s-au dansat hore și sârbe, fiind organizată și o șezătoare, dar și recitaluri instrumentale, în interpretarea lui Iulian Stoica, tânărul care studiază muzica în Italia. De asemenea, cei prezenți în centrul comunei, la șezătoare, au fost serviți cu sărmăluțe, cozonac și poale-n brâu, preparate de femeile din sat. Festivalul a prins și mai multă culoare odată cu urcarea pe scenă a interpretului local Alin Stoica, verișorul lui Iulian. 
Pentru a sprijinii această inițiativă, primăria Ploscuțeni a contribuit cu fonduri pentru achiziționarea de costume populare pentru toți participanții. Spectacolul a fost extrem de apreciat de comunitaea locală, oameni de toate vârstele participând la această sărbătoare dedicată promovării tradițiilor. „A fost super frumos! Au fost prezenți oameni din sat și păreau foarte încântați de festival, privirile lor asta spuneau. La finalul festivalului, au intrat în horă și au dansat alături de noi. Ne dorim să devină o tradiție acest festival și să îl organizăm an de an, dar ne gândim și să îl extindem și să invităm participanți din mai multe localități și județe”, a precizat Monica Benedic, coordonatoarea acestui eveniment. 
Festivalul „Susur de dor” a fost organizat la inițiativa Asociației „Familia Kolping” Ploscuțeni, prin cadrele didactice Monica Benedic și Elena Minuț, membre ale asociației. Prezent la festival a fost și un grup din Oituz, membru al „Familiei Kolping”. Instituțiile implicate în proiect sunt „Familia Kolping” Ploscuțeni, Åžcoala Gimnazială din localitate, Consiliul Local și Biserica Romano-Catolică „Înălțarea Sfintei Cruci”. 
Acest eveniment a fost pregătit îndelung, copiii talentați din comuna Ploscuțeni începând repetițiile încă din iarnă. Ei au învățat cântece și dansuri populare, iar pentru o mai bună cunoaștere a comunei, inițiatorii festivalului au editat și o revistă cu informații despre localitate. De altfel, la Ploscuțeni a mai existat un proiect similar în urmă cu aproape două decenii. De asemenea, cu mulți ani în urmă, în fiecare zi de duminică, oamenii, îmbrăcați în straie tradiționale, se întâlneau în centrul comunei pentru a dansa hora. Cum obiceiurile frumoase s-au pierdut în timp, prin organizarea acestui festival, inițiatorii speră că oamenii, de toate vârstele, vor revenii la valorile care îi definesc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?