Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

„Super Luna” va putea fi observată în noaptea de duminică spre luni


Fenomenul astronomic de Lună plină la perigeu – cunoscut în ultimii ani sub denumirea pompoasă de „Super Lună” -, când satelitul natural al Pământului se va afla la o depărtare de 356.896 de kilometri de Terra, va putea fi observat în noaptea de duminică spre luni. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, fenomenul va putea fi observat duminică, începând cu ora 21.12.
„Super Luna” reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziția satelitului la perigeul – punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului – traiectoriei sale circumterestre. „Super Lună” este un termen nou introdus în astronomia modernă și a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur și simplu „Lună plină la perigeu”, respectiv „Lună nouă la perigeu”.
Potrivit definiției date de Richard Nolle, o „Super Lună” este o Lună nouă sau una plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, aproximativ 4-6 „Super Luni”. De asemenea, aproximativ o dată la un an și 48 de zile, Luna se află la perigeul maxim.
În ceea ce privește anul 2014, potrivit definiției lui Nolle, se pot observa cinci „Super Luni”. Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, a treia, pe 12 iulie. Următoarele „Super Luni” ale acestui an vor fi pe 10 august și pe 9 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?