Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cum se poate preveni toxiinfecția alimentară


Pericolul apariției unei toxiinfecții alimentare este mai mare vara, pentru că alimentele se alterează mult mai repede, în special dacă sunt păstrate în condiții necorespunzătoare. Simptomele toxiinfecției alimentare sunt: febră, diaree, dureri abdominale și de cap, greață și stări de vomă. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea spun că pentru a preveni toxiinfecța alimentară, trebuie să avem grijă de anumite alimente care se alterează mult mai repede vara. Este vorba de lactate, carne, dar și conserve. „De obicei, grăsimile, carnea, ouăle, laptele și mezelurile sunt alimentele care, dacă nu le ținem în condiții optime, se strică foarte repede. Dacă le luăm la pachet, în vacanță, este absolut necesar să le depozităm în cutii izoterme, lăzi frigorifice pe perioada drumului, iar după aceea trebuie puse la frigider, acolo unde ne cazăm. Mare atenție și la conserve. O conservă de pește se alterează în câteva ore de la deschidere, dacă nu este consumată toată. Iar dacă vorbim de mâncarea gătită, aceasta trebuie reîncălzită de fiecare dată”, spun specialiștii DSP. Dacă se alterează câtuși de puțin, acestea își schimbă culoarea, compoziția și mirosul, așa că este recomandat să fie aruncate.
Pentru a preveni toxiinfecția pe perioada vacanței, specialiștii DSP au și o serie de recomandări. „Pentru a nu vă trezi cu probleme digestive, cel mai indicat ar fi să se consume mâncare gătită, la restaurantele și localurile avizate sanitar. Mare grijă la locurile cu autoservire. La fel de important ca menținerea alimentelor la rece este și păstrarea unei igiene alimentare stricte. Spălați-vă bine pe mâini înainte de a pregăti sau de mânca ceva, păstrați și ustensilele de bucătărie curate. Atunci când sunteți pe plajă, evitați să cumpărați alimente sau băuturi de la vânzătorii ambulanți: porumb fiert, gogoși, covrigi, și altele. Nu mâncați fructe sau legume nesplăte. Verificați cu atenție etichetele produselor cumpărate și termenul lor de valabilitate”, sunt recomandările specialiștilor DSP.
Totuși, în cazul în care o persoană suferă o toxiinfecție alimentară, aceasta trebuie hidratată cu ceaiuri neîndulcite și alimentație specifică, dar cel mai indicat este să se prezinte la medicul specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?