Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Canicula i-a „topit“ pe vrânceni. Au fost 50 de grade Celsius la nivelul solului!


Vrâncenii s-au „topit” ieri, deoarece temperaturile au fost extrem de ridicate. În timp ce la umbră s-au înregistrat 36 de grade celsius, la nivelul solului au fost peste 50 de grade Celsius, potrivit specialiștilor, iar indicele de confort termic temperatură- umezeală (ITU) a atins pragul critic de 80 de unități. Din cauza caniculei, trenurile au avut întârzieri și de 60 de minute. Cu toate că a fost extrem de cald, vrâncenii au știut să se protejeze astfel încât să nu li se facă rău pe stradă. Și ziua de astăzi va fi extrem de călduroasă.

    Ziua de ieri a fost cea mai călduroasă zi din acest an. Au fost 36 de grade la umbră, temperatură care nu a scăzut nici spre seară, întrucât la ora 18.00, termometrul din Sud indica 36 de grade. La sol, temperatura s-a apropiat de 50 de grade, după cum cum ne-au precizat reprezentanții Stației Meteo Focșani. Temperaturile anunțate de meteorologi sunt calculate la umbră și la o înălțime de doi metri de sol. Astfel, cele 35-36 de grade înregistrate se pot transforma foarte ușor în peste 50 de grade la nivelul solului.
    Și astăzi ne vom sufoca, deoarece județul nostru se află în continuare sub incidența Codului Galben de caniculă și disconfort termic, informarea fiind emisă ieri, pentru întreaga țară. Potrivit reprezentanților Adminsitrației Naționale de Meteorologie (ANM), „valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi călduroasă, caniculară în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade și izolat 38 de grade”.
    Din această seară nu va mai fi la fel de cald și sunt posibile averse, după cum precizează reprezentanții ANM în aceeași informare. „Începând din seara zilei de joi (14 august) și pe parcursul zilei de vineri (15 august), în vestul, nordul și centrul țării instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și vor fi intervale cu averse torențiale, vânt cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse căderi de grindină”, se mai arată în informarea ANM.

    Dozator cu apă pentru public, la Serviciul Pașapoarte

    Întrucât în această perioadă la pașapoarte este mare aglomerație, iar județul nostru se află sub atenționate meteo Cod Galben de caniculă, reprezentanții Prefecturii Vrancea au pus la dispoziția cetățenilor apă, astfel încât aceștia să se poată hidrata în timp ce stau la coadă la documente. „Instituția Prefectului Județului Vrancea a asigurat la sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Vrancea un dozator cu apă pentru public”, ne-au precizat reprezentanții Prefecturii.

      Trenurile au avut întârzieri și de 60 de minute

    Din cauza caniculei și ieri, ca și alaltăieri, treburile au ajuns cu întârzieri în gările de pe raza județului, numai că ieri întrâzierile au fost mai mari decât în ziua precedentă, ajungând și până la 60 de minute. Trenurile au ajuns cu întârzieri cuprinse între 20 și 60 de minute ca urmare a faptului că de la ora 13.00 viteza de de circulație a fost redusă cu 50 kilometri pe oră față de viteza normală.
    De altfel, reprezentanții CFR au anunțat încă de marți că vor apărea aceste întârzieri. Potrivit unei informări a CFR „în perioada caniculară, cuprinsă în intervalul 12 – 14 august (conform avertizărilor meteo de la Administrația Națională de Meteorologie), din cauza temperaturilor ridicate care se înregistrează în aer și implicit la nivelul solului, vor fi introduse limitări de viteză în circulația trenurilor. Astfel,viteza de circulație a trenurilor de marfă și de călători se reduce cu 10-50 km/h față de viteza normală, pe anumite secții de cale ferată. Această măsură este necesară în perioadele caniculare pentru ca traficul feroviar să se desfășoare în condiții de siguranță. Prin aplicarea acestei măsuri se vor înregistra întârzieri la destinație, în medie, de 30-40 de minute/tren, funcție de traseul trenului din graficul de circulație. În cazul trenurilor de lung parcurs, care tranzitează mai multe județe aflate sub averizarea ANM de caniculă este posibil să apară întârzieri mai mari, de până la 50-60 de minute/tren”.
    Reprezentanții CFR au adăugat că măsura de reducere a vitezelor de circulație, în anumite intervale de timp în care temperaturile depășeșc limitele normale este obligatorie pentru siguranța traficului feroviar și, de asemenea, este aplicată de toate administrațiile de cale ferată, la nivel european. În perioada de caniculă temperaturile înregistrate în șină depășesc 50 de grade Celsius.
Înainte de efectuarea călătoriei, călătorii pot solicita informații despre întârzierile înregistrate în traficul feroviar la stațiile și agențiile CFR, la telefon 021/9521.

     Cum ne hidratăm în zilele caniculare

    În această perioadă extrem de călduroasă este important să ținem cont de câteva sfaturi ale specialiștilor în sănătate, potrivit Mediafax. Este vorba despre sfaturi referitoare la alimentație, la crearea unui climat plăcut în propria casă sau la felul în care trebuie să ne îmbrăcăm pentru a trece cu bine peste disconfortul termic. 
Specialiștii spun că pe caniculă este necesar ca organismul să fie bine hidratat prin consumul a doi litri de apă pe zi. Se pot consuma, de asemenea, și ceaiuri slab îndulcite, sucuri naturale sau sucuri de fructe preparate în casă. Alimentația trebuie să fie compusă preponderent din fructe și legume proaspete și nu este indicat să se consume alcool sau cafea pe timp de caniculă.
Legat de cum te hidratezi: este bine de știut că berea, băutură îndrăgită pe timp de vară și nu numai, deshidratează. Astfel se explică de ce te trezești cu gura uscată după o noapte de băut bere. De asemenea, toate băuturile care conțin cofeină și băuturile gazoase deshidratează. Cele mai bune sunt, de fapt, apa rece, limonada și ceaiul de mentă răcit. Este recomandat să consumăm cât mai multe fructe și legume bogate în vitamine și apă, respectiv mere, pepeni, piersici, caise, morcovi. Sunt de evitat ceapa, usturoiul, cartofii prăjiți, după cum spun specialiștii.
    O altă recomandare este aceea de a evita circulația la orele de vârf când temperatura atinge cote maxime. Totodată, persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să își respecte tratamentul medicamentos, iar persoanele cu boli cardiace, hepatice, renale, pulmonare, de hipertensiune sau de circulație trebuie să se prezinte la medic pentru ca medicația să le fie adaptată la condițiile de caniculă. În această perioadă este indicat să se mențină o bună igienă corporală, 3-4 dușuri pe zi. Legat de vestimentație, este recomandat ca în această perioadă să îmbrăcăm haine subțiri, largi și deschise la culoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?