Ediția: Marți 29 aprilie 2025 Nr. 6866

VIDEO și FOTO! Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului după ample lucrări de conservare și restaurare

          Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare. Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Arefu, este ridicată pe un vârf de munte, la intrarea în Cheile Argeșului, lângă DN 7C – Transfăgărășan, accesul turiștilor făcându-se pe 1.480 de trepte amenajate pe versant, prin pădure. Fortificația a fost inițial construită în secolul al XIV-lea, fiind consolidată și extinsă în timpul domniei lui Vlad Țepeș. ”De astăzi, cel mai cunoscut obiectiv turistic al județului, cel care atrage peste 100.000 de turiști anual, atât din țară cât și din străinătate, a fost redeschis. Încă din primele minute de la deschidere, zeci de turiști au urcat, alături de oficialități, cele 1.480 de trepte care duc la cetate (…). Cel mai tânăr turist a fost Eveline, o fetiță de numai 5 ani și jumătate, venită din București împreună cu părinții ei”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean (CJ) Argeș. Traseul de trepte a fost urcat și de un grup de turiști din Elveția, primii vizitatori de peste hotare după redeschiderea cetății.

          Evenimentul de redeschidere a debutat cu un moment artistic inedit, un monolog susținut de actorul Puiu Mărgescu de la Teatrul ”Alexandru Davila” care l-a interpretat pe Vlad Țepeș, alături de frumoase domnițe îmbrăcate în ținută de epocă. Lucrările de conservare și restaurare au durat trei ani, timp în care monumentul nu a putut fi vizitat.

Proiectul privind ”Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș” a primit finanțare nerambursabilă în cadrul Axei Prioritare 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de peste 25 de milioane de lei, din care 9.647.565 de lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă publică și 16.021.201,29 lei este contribuția beneficiarului.

          ”Lucrările realizate au vizat reabilitarea structurală și arhitecturală a Cetății Poenari, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidității și protecția zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor și pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală, înlocuirea cablului de alimentare cu energie electrica a cetății, montarea unui traseu de fibră optică și a ridicătoarelor de semnal Wi-Fi pe traseu, înființarea instalației de iluminat și a unui sistem de supraveghere pe traseul de acces-evacuare, montarea Acces Point exterior Wi-Fi 6, montarea pe traseu a generatoarelor acustice de zgomot, amplasare de bănci și coșuri de gunoi”, au transmis reprezentanții CJ Argeș.

          Conform aceleiași surse, proiectul va contribui la dezvoltarea comunității și va duce la creșterea atractivității turistice și investiționale a zonei, la consolidarea identității culturale, la revitalizarea economică și social-culturală. ”Cetatea Poenari este ridicată în perioada de constituire a statelor feudale Țara Românească și Moldova (sec. XIII – XV) din necesitatea de a apăra independența obținută, dar și datorită pericolului turcesc. Cetatea Poenari, proprietate a Județului Argeș, aflată în administrarea Muzeului Județean Argeș, este încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanță națională și internațională)”, se mai menționează în comunicat.

          Cetatea Poienari poate fi vizitată zilnic între 10:00 și 18:00, ultimul grup putând să urce la ora 17:00. Prețul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți, pensionari. Biletele pot fi achiziționate atât fizic, de la cetate, cât și online, prin cardul turistic – ARGES TOURIST PASS.

Foto: Facebook – CJ Argeș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?