România a învățat lecțiile necesare și instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice, a afirmat președintele interimar Ilie Bolojan, marți, la întâlnirea cu opt membri ai Congresului SUA primiți la Cotroceni. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul întrevederii au fost abordate principalele domenii ale Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale.
În acest context, arată sursa citată, Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul ferm al României față de Parteneriatul strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională. Președintele a evidențiat importanța consolidării prezenței americane în România, în special în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. A subliniat că România contribuie activ la securitatea Flancului estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă. Un alt subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver. Președintele interimar a transmis că acest obiectiv reprezintă o prioritate a agendei bilaterale și o așteptare a cetățenilor români. ‘România își exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritățile americane pentru finalizarea acestui proces într-un termen rezonabil și cu un rezultat pozitiv’, se menționează în comunicat.
De asemenea, a fost subliniat interesul comun pentru dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prin atragerea de investiții americane și extinderea cooperării comerciale. În contextul actual al economiei românești, există un potențial semnificativ de aprofundare a relațiilor economice bilaterale. ‘Totodată, au fost abordate teme de interes regional. Ilie Bolojan a vorbit despre importanța consolidării securității pe Flancul estic al NATO, ca element esențial pentru menținerea stabilității în regiune. În acest context, s-a discutat despre sprijinul oferit Ucrainei în fața agresiunii ruse și susținerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova. România rămâne un partener responsabil în cadrul comunității euroatlantice, angajat în apărarea valorilor democratice și în promovarea stabilității și securității în regiune’, mai arată sursa citată.
Din delegație au făcut parte opt membri ai Congresului SUA, reprezentând ambele partide politice: Vern Buchanan (republican – Florida), Dina Titus (democrat – Nevada), Lloyd Doggett (democrat – Texas), Ted Lieu (democrat – California), Neal Dunn (republican – Florida), Ilhan Omar (democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (republican – Florida) și Andy Ogles (republican – Tennessee).
Reprezentanții Congresului american prezenți marți la București au fost ‘mulțumiți’ de clarificările Cotroceniului privind anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, informează surse politice. Potrivit surselor citate, parlamentarii americani au întrebat ‘ce s-a întâmplat în decembrie și au fost mulțumiți de clarificările oferite de președinte și nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme în luna mai’. Discuția a fost calificată de sursele citate drept una ‘extrem de bună, prietenoasă, dincolo de diplomația clasică’, iar reprezentanții Washingtonului ‘au venit cu o atitudine caldă și deschisă’.
Cei opt reprezentanți ai Congresului american au subliniat că politica strategică militară a SUA rămâne ‘neschimbată’. Oficialii americani au spus că își doresc continuarea și întărirea parteneriatului dintre SUA și România, au mai transmis sursele politice. Totodată, ei au arătat că vor sprijini includerea României în Programul Visa Waiver. Referitor la Ucraina, congresmanii au apreciat poziția României și au arătat că înțeleg sensibilitățile specifice Flancului estic, au completat sursele citate.
De asemenea, delegația americană s-a întâlnit, la Palatul Parlamentului, cu senatori și deputați români. Printre cei prezenți s-au aflat parlamentarii Daniel Suciu (vicepreședintele Camerei Deputaților), Mihai Weber, Titus Corlățean, Robert Cazanciuc, Ionuț Moșteanu, Cosmin Corendea, Ramona Bruynseels. Delegația SUA a fost condusă de Vern Buchanan și însoțită de ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec. ‘Am avut o vizită foarte bună cu ambasada și apoi cu președintele interimar astăzi. A fost o întâlnire de aproximativ o oră. Ne întâlnim acum cu membri ai Parlamentului. Avem opt membri ai Congresului, democrați, republicani, ambele partide și suntem aici pentru a ne construi relația și a o duce la un alt nivel’, a declarat Vern Buchanan. El a subliniat că în delegație sunt reprezentanții mai multor companii care creează locuri de muncă. ‘Vrem mai multe locuri de muncă bine plătite aici și mai multe companii. Deci de aceea suntem aici. Avem, așa cum am spus, opt membri ai Congresului – de obicei nu ai o delegație atât de mare. Această țară este importantă pentru noi și vrem să lucrăm împreună. Avem o mulțime de lucruri la care vom lucra. (…) Căutăm să ducem acest parteneriat la un alt nivel. Sunt foarte încântat de potențialul asta. (…) Sunt foarte optimist în privința relației noastre’, a adăugat oficialul american.
România este interesată de consolidarea relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii pe care a avut-o, marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii condusă de Vern Buchanan, președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, care efectuează o vizită în România.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a apreciat această vizită ca fiind un prilej de a consolida dialogul părții române cu Congresul american și de a oferi, totodată, o imagine clară și onestă a importanței relației dintre România și Statele Unite.
‘Între România și Statele Unite ale Americii sunt relații de fond, atât pe latura strategică, cât și economică. România este interesată de consolidarea, în continuare, a relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA’, a declarat șeful Executivului, citat în comunicat.
În contextul analizei cu privire la situația globală actuală, premierul a subliniat necesitatea unui Parteneriat transatlantic robust. ‘SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa. România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes național esențial pentru România și acționăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relație economică bilaterală foarte aplicată și am încredere că vom continua această abordare cu noua administrație americană’, a mai afirmat Ciolacu.
Șeful Executivului a menționat, în acest context, că România susține pe deplin obiectivul ca aliații europeni să-și consolideze propriile forțe și să-și asume responsabilități suplimentare, fiind deplin angajată să asigure sprijinul ca țară gazdă pentru trupele aliate și să sporească în continuare capacitățile și capabilitățile Forțelor Armate Române. ‘În 2025, pentru al nouălea an consecutiv, am alocat minimum 2% din PIB pentru apărare, cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare. La stabilirea acestui buget am ținut cont de situația de securitate din apropierea graniței, de apartenența țării la NATO și la misiunile UE, dar și de obiectivele noastre de a dinamiza industria națională de apărare’, a evidențiat Ciolacu.
O altă temă de interes în cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria a fost aderarea României la Programul Visa Waiver, conform comunicatului. ‘România a îndeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depășite și avem convingerea că lucrul acesta ne califică pentru a deveni membri ai Programului. Vom menține abordarea cooperantă și le vom oferi partenerilor americani toate informațiile privind contribuția noastră la eforturile SUA de securizare a călătoriilor și a frontierelor’, a dat asigurări șeful Executivului.
Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Waiver, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens. ‘Reprezentanți ai ambelor partide, Republican și Democrat, au declarat că includerea în Programul Visa Waiver este un merit câștigat al României și vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetățenii români cât mai curând posibil’, se arată în comunicat.
De asemenea, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, prim-ministrul Ciolacu a subliniat angajamentul ferm al Guvernului de a apăra democrația, orientarea euro-atlantică a României, de a asigura corectitudinea și transparența proceselor democratice, precum și de a garanta libertatea de exprimare, precizează sursa citată.
Din partea Guvernului, împreună cu premierul Marcel Ciolacu au mai participat la întrevedere vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Radu Oprea.
