Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox.
Duminica Floriilor, celebrată în 2025 pe 13 aprilie marchează intrarea Domnului în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște. Este ziua care deschide Săptămâna Patimilor, perioada de profundă meditație asupra jertfei și învierii lui Iisus Hristos.
Potrivit textelor evanghelice, Mântuitorul a fost întâmpinat de locuitorii Ierusalimului cu ramuri de finic și măslin, semn al biruinței și al regalității spirituale. Mulțimea striga „Osana, bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”, recunoscându-L drept Mesia.
În tradiția ortodoxă, Floriile mai sunt cunoscute și sub denumirea de Duminica Stâlpărilor, făcând referire directă la aceste ramuri. În Biserică, în această zi se sfințesc ramuri de salcie, ca înlocuitor autohton al finicului oriental, și se împart credincioșilor.
Pe lângă dimensiunea teologică, Floriile au și un substrat cultural străvechi. Se crede că sărbătoarea a preluat elemente dintr-un vechi cult păgân dedicat zeiței Flora, divinitate romană a vegetației și a florilor. Astfel, Floriile marchează și renașterea naturii, un simbol al vieții care învinge moartea.
Este și ziua celor care poartă nume de flori – Florin, Florina, Violeta, Camelia, Narcisa, Crin, Margareta. Aproximativ 1,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica în această zi.
Intrarea lui Iisus în Ierusalim este relatată de toţi cei patru evanghelişti, Ioan, Luca Matei şi Marcu. Noul Testament relatează faptul că apostolii au întins hainele lor pe asin, pe ele şezând Mântuitorul în timpul acestei procesiuni. Acest gest a fost interpretat de Sfinţii Părinţi ca fiind mărturisirea faptului că învăţătura apostolilor va aduce la ascultare toate neamurile de pe pământ. Hainele Sfinţilor Apostoli simbolizează noua haină pe care o îmbracă oamenii, haina Sfântului Botez.
De asemenea, Duminica Floriilor este una dintre cele două zile din Postul Mare în care se permite consumul de pește, alături de Buna Vestire. Astfel, multe familii românești pregătesc diverse preparate din pește pentru a celebra această zi de sărbătoare.