Ediția: Vineri 18 aprilie 2025 Nr. 6860

VIDEO și FOTO! „O șansă pentru vârstnici”, un nou proiect implementat de Crucea Roșie Vrancea

          Putem aduce „un pic de lumină” în viața unor vârstnici – a subliniat ieri Rodica Davidean, directoarea Crucii Roșii – Filiala Vrancea, în cadrul lansării unui nou proiect pentru comunitate.

          „O șansă pentru vârstnici” a demarat ieri, în preajma Sărbătorilor Pascale, și are ca scop sprijinirea persoanelor în vârstă, vulnerabile, atât din centrele de asistență și îngrijire ale Crucii Roșii Vrancea, cât și din comunitate.

          Iar pentru a deveni realitate, proiectul a fost finanțat de Societatea Națională de Cruce Roșie România, în parteneriat cu autoritățile locale din comunele Vârteșcoiu și Gugești, dar și cu autoritățile județene și parteneri din mediul privat – Moripan Vrancea și Dorex.

Pe scurt, în cadrul proiectului, în următoarele patru luni, pachete cu alimente și produse de igienă vor fi oferite pentru 80 de persoane în vârstă vulnerabile din centrele de îngrijire de la Vârteșcoiu și Gugești, cât și pentru persoane din Vârteșcoiu. De asemenea, în cazul în care este nevoie, vor fi oferite îngrijiri medicale gratuite. „Acest proiect a prins și 14 vârstnici din comuna noastră, plus centrul de bătrâni. Doi dintre vâstnicii care se pot deplasa i-am adus aici, sunt între noi”, a spus primarul din Vârteșcoiu, Viorel Mîrza.

Însă proiectul e mai mult decât atât, după cum a subliniat prefectul Marius Iorga, prezent la lansarea proiectului: „Este vorba despre oameni. Părinții și bunicii noștri, care au construit România și comunitatea în care trăim. „O șansă pentru vârstnici” este o promisiune pentru grija ce trebuie să le-o purtăm, pentru a le reda demnitatea și confortul de care au nevoie și pe care îl merită. Vreau să vă felicit pentru aceste inițiative și să vă asigur că toate demersurile și toate proiectele de acest gen care vizează oamenii vârstnici și grija față de ei au fost și vor fi întotdeauna susținute din punct de vedere instituțional”.

Prezent la evenimentul de ieri a fost și senatorul PSD Cătălin Graur, care a mărturisit că se simte legat de această comunitate, dat fiind că, de-a lungul carierei sale, a derulat numeroase proiecte în Vârteșcoiu. „Aici m-am simțit ca într-o familie. Am avut proiecte pe care, împreună, ca o familie, am reușit să le trecem cu bine. Mă gândeam la acest motto al proiectului, „Vârsta a III-a, problematica cui?!”. Un motto care ne provoacă să privim din altă perspectivă realitatea. Eu atât vreau să spun, că pensionarii, vârstnicii noștri nu sunt o problemă pentru comunitățile noastre. Și repet, în echipă reușim să trecem toate provocările. Iar eu vreau să mă mențin un actor activ în această echipă – nu ca fost director al DSP sau actual senator, ci ca om. Vreau să fac parte în continuare în această familie extraordinar de frumoasă”, a arătat senatorul Graur.

„Vârsta de aur sau toamna vieții noastre”

Iar despre familie a vorbit și directoarea Rodica Davidean: familia Crucii Roșii. Care, de această dată, își propune să îmbunătățească viața persoanelor vârstnice. „Cu persoanele în vârstă trebuie să lucrăm un pic mai atent. Obiectivul principal al acestui proiect este de a oferi patru luni de zile consecutiv, o dată pe lună, pachete umanitare și servicii medicale de îngrijire la domiciliu, gratuite – pentru că noi, Crucea Roșie Vrancea, suntem autorizați să oferim acest tip de servicii. Pe lângă acest obiectiv, ne dorim să formăm o rețea de 20 voluntari. (…) Trebuie ca problematica vârstei a III-a să fie cunoscută de cât mai multe persoane. Pentru că, din păcate, și astăzi în România și în județul Vrancea, anumite persoane trăiesc la limita sărăciei. Și aici vrem să ajungem: să nu îi lăsăm singuri.

Și când s-a risipit orice speranță, să apară cineva. Adică autoritatea publică locală, care este alături de aceste persoane. (…) S-a potrivit ca acest proiect să se lanseze în imediata apropiere a Sărbătorilor Pascale. Când ne pregătim cu sufletul, cu inima, cu gândul. Și cred că atunci când spunem Paște, ne gândim că suntem împreună. Și am considerat că este un gest de a aduce lumină pe chipurile unor bunici, părinți, semeni de-ai noștri”, a subliniat Rodica Davidean.

Implicați în proiect, firește, sunt și voluntarii Crucii Roșii Vrancea. Ieri au fost prezenți o parte dintre aceștia: Iosefina Teodorescu – din Partea Societății de Cruce Roșie, coordonatoarea proiectului – Maria Cojocaru, precum și Lidia Boc. Aceasta din urmă este fost cadru didactic, inclusiv în Vârteșcoiu, acum la pensie. Voluntar al Crucii Roșii de 26 de ani, Lidia Boc a mărturisit că „nu am timp să îmbătrânesc”.

Dacă te gândești tot timpul că îmbătrânești, că a mai trecut o zi, gândul acesta se „înfinge” în cap. Și într-adevăr îmbătrânești. Până în 1988 bătrânețea se considera o boală. Iar din 1988, Organizația Mondială a Sănătății și-a schimbat opinia și a considerat-o o etapă normală în evoluția omului. Bătrânețea este vârsta a III-a, este considerată și vârsta de aur sau toamna vieții noastre. Toamna este cu multe roade bogate și tocmai de aceea noi trebuie să facem în așa fel ca, spre sfârșitul vieții, să culegem roadele pe care le-am semănat. (…) Voluntariatul îți aduce o satisfacție. (…) Mesajul meu este să fiți veșnic tineri și să nu acceptați lupta dintre generații. Eu mă simt foarte bine la Crucea Roșie. Pentru că ei nu mă consideră o persoană în vârstă și nici eu nu îi consider pe ei niște copii”, a punctat Lidia Boc.

Copiii din Vârteșcoiu, alături de vârstnici

Lidia Boc a răspuns și la o „provocare” lansată de prefectul Marius Iorga, povestind despre directoarea Crucii Roșii Vrancea, pe care o știe de mică, dat fiind că Rodica Davidean a copilărit la bunici. Și i-a fost chiar elevă. „Un timp a stat cu bunicii dumneaei chiar în spatele casei noastre, la Olteni. Și vreau să spun acum ceva în memoria bunicii dumneaei. Era o femeie atât de harnică… Și a îngrijit acest copil, care a ajuns cine este. O bunică, iată! A avut o bătrânețe activă”, a mai spus Lidia Boc.

Și, tot prefectul Iorga a mai ținut să sublinieze ceva, dat fiind că ieri, în sală, au fost prezenți și preoții parohi: „Prezența precucernicilor părinți la acest eveniment este un semn că Dumnezeu este cu noi întotdeauna”.

De altfel, în proiect va fi implicată toată comunitatea, iar preoții au arătat că permanent sunt în contact cu oamenii – atât cu cei din parohie, cât și cu cei din centrele Crucii Roșii. Un sprijin va fi acordat și de școala din Vârteșcoiu, directoarea arătând că elevii abia așteaptă să fie implicați în voluntariat, o activitate pe care de fiecare dată o fac cu drag.

Iar vârstnicii vizitați până acum de copii „s-au bucurat foarte mult. Nu cred că de cadouri, cât de vizita copiilor. Vizita copiilor aduce zâmbete și bucurie în casă. Și nu sunt doar bine primiți, ci chiar așteptați. Oricând aveți un sprijin în noi. Ne mobilizăm și suntem alături de dumneavoastră”, a spus Maria Manole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?