Asistentul AI SARO, conceput pentru a interacționa cu studenții și care facilitează comunicarea dintre tineri și cadrele didactice, oferind sprijin, a fost lansat miercuri la Academia de Studii Economice în prezența ministrului Educației și Cercetării, Daniel David. Academia de Studii Economice din București (ASE) devine astfel prima universitate din România care implementează acest însoțitor de învățare AI, prin intermediul Facultății de Marketing. În fiecare zi, SARO monitorizează modul în care studenții interacționează cu platformele de învățare și comunică cu ei pentru a le evalua motivația. Saro îi va susține pe tineri cu mesaje motivaționale, remindere pentru teme și examene, dar mai ales cu o voce empatică, prezentă chiar și atunci când profesorii nu pot fi acolo. În același timp, oferă cadrelor didactice o imagine de ansamblu asupra progresului, implicării și nevoilor reale ale studenților.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, și-a manifestat speranța ca tehnologia să ajungă în zona rurală, în zone defavorizate, astfel încât discrepanțele să fie reduse sau chiar eliminate. ‘Conectarea între om și mașină. Cine nu înțelege că este o nouă paradigmă industrială și o schimbare fundamentală a revoluției industriale va rămâne în urmă. Eu cred că Ministerul Educației și Cercetării înțelege aceste lucruri și nu vreau ca sistemul de educație și de cercetare și mai ales copiii, elevii, să rămână în urmă. De aceea, ceea ce faceți voi și parteneriatul cu ASE cred că este o conectare cu ceea ce se întâmplă în noua revoluție industrială. (…) Pentru mine este foarte important ca aceste sisteme de integrare între oameni și tehnologie să fie constrânse de două lucruri. Unu, să fie constrânsă de etică (…), să fie o constrângere etică, să ne asigurăm că tehnologia este folosită cum trebuie, fiindcă tehnologia în sine nu este bună sau rea, ea devine bună sau rea în funcție de cum o folosești. Hai să o folosim bine. (…) A doua constrângere este legată de siguranță, care este o chestie foarte importantă. Această dezvoltare pe linie etică trebuie să ajungă la toți copiii. (…) Eu vreau ca pe viitor tehnologia să ajungă la copiii din Munții Apuseni, în zona rurală, să ajungă în zone defavorizate, în zone dezavantajate astfel încât discrepanțele pe care le avem acum să poată să fie reduse dacă nu chiar eliminate de utilizarea tehnologiei’, a spus David.
La rândul său, prorectorul ASE, Dorel Paraschiv, a spus că prin utilizarea instrumentelor digitale poate fi mărită promovabilitatea, dar și angajamentul studenților.
‘Avem o promovabilitate bună, undeva la 80% la licență și 90% la masterat însă credem noi că prin utilizarea acestor instrumente putem să mărim promovabilitatea și angajamentul studenților și să le oferim noi experiențe de învățare în cadrul cursurilor și seminariilor. Pe vremea mea educația însemna să vii la curs, să iei notițe, eventual să fotocopiezi niște cursuri. Acum totul este digital, este pe platforme, este pe interacțiune cu roboți și suntem din ce în ce mai invadați de aceste tehnologii, așa cum spunea și domnul ministru: trebuie să fim etici, trebuie să știm cum să le folosim, trebuie să le folosim în a ne dezvolta gândirea critică și bineînțeles prin ele se adăugăm valoarea’, a declarat Dorel Paraschiv. El și-a manifestat convingerea ca SARO să poată fi scalat și la celelalte universități din România și chiar la ciclul primar. SARO este dezvoltat de Digital Nation cu sprijinul Google.org.