Ediția: Vineri 18 aprilie 2025 Nr. 6860

Tratament prin radioterapie de ultimă generație folosit, în premieră, la Institutul Regional de Oncologie Iași

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcut primul tratament de radioterapie realizat cu ajutorul tehnologiei ”respiratory gating”, despre care specialiștii spun că este un pas major în direcția medicinei mai personalizate, precise și sigure.

Anca Munteanu, șef laborator Radioterapie din cadrul IRO Iași, afirmă că ”respiratory gating” permite sincronizarea fasciculului de radiații cu mișcările respiratorii ale pacientului. Conform acesteia, iradierea este aplicată doar în anumite faze ale ciclului respirator, respectiv atunci când ținta tumorală este într-o poziție optimă.

          Acest lucru înseamnă o expunere redusă a țesuturilor sănătoase din jurul tumorii, doze mai precise și eficiente de tratament, posibilitatea de a trata cu mai multă acuratețe tumorile care se mișcă odată cu respirația, în special cele localizate în zona toracică sau abdominală cum ar fi plămânii, ficatul sau pancreasul. De asemenea, această tehnică prezintă un risc scăzut de efecte secundare și complicații pe termen lung. ”Tratamentul cu ajutorul tehnologiei de ‘respiratory gating’ este aplicat cu ajutorul acceleratorului de particule aflat în buncărul din subteranul Hotelului IRO, din strada Ion Creangă, nr. 5. Tehnica de radioterapie cu ‘respiratory gating’ permite sincronizarea fasciculului de radiații cu mișcările respiratorii ale pacientului, oferind posibilitatea de a trata cu mai multă acuratețe tumorile care sunt mobile în timpul respirației. Avantajele dozimetrice sunt înregistrate în special în cazul iradierii curative pentru tumori mamare și pulmonare”, a explicat, pentru AGERPRES, Anca Munteanu.

Sursa foto: Institutul Regional de Oncologie Iași / Facebook.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?