Ediția: Duminică 13 aprilie 2025 Nr. 6855

Focşani. Municipalitatea caută credit avantajos pentru finanțarea proiectelor de investiții și refinanțarea datoriei publice locale

          Municipiul Focșani caută, pe SEAP, să contracteze un credit pentru a acoperi nevoile financiare atunci când vine vorba despre investiții. Ar fi vorba despre o sumă, din care fac parte mai multe loturi: credit bancar în valoare de 75.675.576,28 lei – pentru finanțarea proiectelor cu co-finanțare europeană, credit bancar în valoare de 21.018.000 lei – pentru finanțarea investițiilor realizate din surse proprii și credit bancar în valoare de 58.306.423,72 lei – pentru refinanțare datorie publică locală.

În caietul de sarcini se specifică faptul că abia după obținerea avizului favorabil al Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale va fi încheiat și contractul. Aceasta înseamnă că, după votul majoritar din Consiliul Local Focșani privind contractarea acestui nou împrumut, va mai fi făcută o verificare, pentru ca totul să fie conform legii.

În noiembrie anul trecut, aleșii locali focșăneni votau pentru contractarea unei finanțări rambursabile, în valoare de maxim 155.000.000 lei, în proiectul de hotărâre precizându-se că este vorba despre 16 obiective finanțate din fonduri nerambursabile, precum și a altor 5 cu finanțare din fonduri proprii.

Toți primarii de municipii se confruntă cu această situație privind subfinanțarea cheltuielilor de funcționare și nu numai a cheltuielilor de funcționare ci și a acestor contribuții, pentru că de fapt de aici vine subfinanțarea cheltuielilor de funcționare – pentru că suntem obligați să susținem din bugetele locale cheltuielile neeligibile sau părțile de cofinanțare din aceste proiecte.

Aceste contribuții nu se mai rezumă doar la 2% sau la 10%. Ajungem în situația în care să avem proiecte finanțate din bugetul local de 60% contribuția noastră și doar 40% din fonduri europene (…)”, explica primarul Cristi Valentin Misăilă la acel moment.

Acum, planul este ca, după încheierea contractului, „tragerile efective vor fi notificate de către autoritatea contractantă cu 5 zile înainte (…). În funcție de modalitatea și calendarul de realizare al obiectivelor de investiții finanțate prin credit, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita prelungirea perioadei de tragere cu maxim 12 luni, cu păstrarea acelorași condiții și costuri contractuale (aceeași dobândă, aceleași costuri)”, se mai arată în documentație.

Perioada de rambursare diferă în funcție de loturi. Astfel, pentru 1 și 2, perioada este de 52 de rate trimestriale, în vreme ce pentru lotul 3 este de 59 de rate trimestriale. Cu toate acestea, „autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a rambursa integral sau parțial creditul, oricând pe durata acestuia, fără perceperea nici unor costuri, comisioane sau orice alte taxe de rambursare anticipată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?