Ediția: Duminică 13 aprilie 2025 Nr. 6855

Educația nutrițională a viitorilor părinți joacă un rol esențial în prevenirea problemelor de sănătate ale copilului (specialist)

De Ziua Mondială a Sănătății 2025, să ne amintim că fiecare masă, fiecare sfat și fiecare gest de sprijin în primele etape ale vieții poate face diferența pentru o generație mai sănătoasă, a declarat luni, pentru AGERPRES, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, Adina Rusu. Organizația Mondială a Sănătății a marcat, în data de 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății, tema acestui an fiind ‘Începuturi sănătoase, viitoruri pline de speranță’. Această temă a pus în centrul atenției sănătatea mamei și a nou-născutului, fiind subliniată nevoia de îngrijire atentă în cele mai vulnerabile și decisive momente ale vieții.

În opinia dieteticianului Adina Rusu, unul dintre cei mai importanți factori care pot influența pozitiv acest parcurs este nutriția, începând dinainte de concepție, continuând pe durata sarcinii și alăptării și extinzându-se până în primii doi ani de viață ai copilului. Astfel, susține Adina Rusu, o alimentație echilibrată în sarcină contribuie la prevenirea complicațiilor și susține dezvoltarea optimă a fătului, influențând sănătatea viitorului adult.

‘Nutriția maternă are un rol esențial în dezvoltarea intrauterină a fătului, dar și în prevenirea unor complicații obstetricale precum nașterea prematură, restricția de creștere intrauterină, diabetul gestațional sau hipertensiunea indusă de sarcină. O dietă echilibrată, bogată în micronutrienți esențiali, precum acid folic, fier, vitamina D, iod și calciu, susține formarea organelor vitale ale copilului și dezvoltarea normală a creierului. Influența pe care mediul intrauterin, inclusiv alimentația mamei, o are asupra sănătății viitorului copil a făcut subiectul a numeroase cercetări clinice, fiind cunoscută sub denumirea de programare prenatală. Cu alte cuvinte, ceea ce mănâncă mama în timpul sarcinii poate ‘programa’ modul în care corpul copilului va funcționa mai târziu în viață’, a explicat, pentru AGERPRES, Adina Rusu.

Conform acesteia, dezechilibrele nutriționale acumulate fie prin carențe, fie prin aport excesiv, pot crește riscul ca un copil, devenit adult, să dezvolte boli cronice precum obezitatea, diabetul sau afecțiuni cardiovasculare. ‘Așadar, alimentația în timpul sarcinii nu influențează doar greutatea la naștere sau starea de bine de moment a copilului, ci poate determina sănătatea pe termen lung, fiind o responsabilitate, dar și o oportunitate unică de a pune bazele unui viitor adult sănătos. Un alt factor important pentru sănătate, pe termen lung, este alimentația nou-născutului, laptele matern fiind cel mai complet aliment pentru primele luni de viață. Acesta conține toți nutrienții de care copilul are nevoie în primele șase luni de viață și îi oferă factori imunologici esențiali pentru protecția împotriva infecțiilor’, explică Adina Rusu.

Potrivit studiilor, alăptarea exclusivă poate reduce riscul de boli respiratorii, gastrointestinale și de obezitate infantilă, având totodată beneficii asupra dezvoltării neurologice și a atașamentului mamă-copil. ‘Însă rolul alimentației pentru un start sănătos în viață merge mult mai departe, nutriția în primele o mie de zile influențând sănătatea fizică și cognitivă pe termen lung. Astfel, conceptul celor ‘o mie de zile’ care acoperă perioada de la concepție până la vârsta de 2 ani este astăzi recunoscut ca esențial în determinarea stării de sănătate pe termen lung. În acest interval, organismul copilului trece printr-o dezvoltare accelerată: se formează sistemul nervos, sistemul imunitar, funcțiile metabolice și relația cu alimentația. Deficiențele nutriționale din această etapă pot avea efecte ireversibile asupra sănătății fizice și cognitive, diversificarea corectă și introducerea echilibrată a alimentelor complementare fiind extrem de importante’, a precizat Adina Rusu.

În opinia sa, informarea corectă a părinților este un pas esențial pentru prevenirea malnutriției și a obezității infantile. ‘Educația nutrițională a viitorilor părinți joacă un rol esențial în prevenirea problemelor de sănătate ale copilului. Dieteticienii, medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății au responsabilitatea de a oferi informații bazate pe dovezi, accesibile și adaptate fiecărui caz. Consilierea în perioada preconcepțională, în timpul sarcinii și după naștere ajută la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în familie, contribuind la prevenirea malnutriției, a carențelor sau a excesului ponderal, fenomene care au consecințe nu doar individuale, ci și asupra sistemului de sănătate în ansamblu. Este evident, așadar, că începuturile sănătoase nu sunt întâmplătoare, ci se construiesc cu grijă, cu educație, cu sprijin și cu decizii informate, iar nutriția este una dintre cele mai puternice unelte pe care le avem pentru a oferi copiilor noștri un viitor plin de speranță’, a mai afirmat Adina Rusu.

Sursa foto: Facebook / Colegiul Dieteticienilor Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?