Ediția: Sâmbătă 12 aprilie 2025 Nr. 6855

ATENȚIE, imagini cu impact emoțional! Locuitorii din Vintileasca sunt terorizați de urși

          Locuitorii comunei Vintileasca sunt terorizați de urși. În ultimele zile, mai mulți urși au fost văzuți în toate satele comunei, cel mai adesea în satele Neculele și Bahnele. Urșii caută de mâncare și de cele mai multe ori încearcă să intre în gospodăriile oamenilor, unde au omorât mai mulți porci. Cele mai recente atacuri au avut loc la finele săptămânii trecute, mai exact joi noapte.

          Primarul comunei Vintileasca, Tudorel Vâlcociu, spune că atacurile urșilor au devenit din ce în ce maui dese, iar numărul urșilor este unul foarte mare. „Aproape în fiecare seară a fost semnalată prezența urșilor în gospodăriile unor cetățeni din satele Bahnele, Neculele, Tănăsari și Vintileasca. Aceștia atacă în special porcii, distrugând mai multe garduri și chiar acoperișurile spațiilor în care se aflau porcii. Pagubele sunt foarte mari, iar oamenii nu au nicio posibilitate de a se apăra în fața acestor atacuri ale urșilor“, a precizat primarul Tudorel Vâlcociu.         Edilul șef din Vintileasca spune că deși există o comisie cu ajutorul căreia urșii ar putea fi împușcați dacă sunt surprinși în gospodăriile oamenilor, acest lucru nu se întâmplă deoarece este dificilă reunirea membrilor comisiei într-un timp foarte scurt. „Ministerul Mediului a emis un ordin prin care la nivel local se poate constitui o Comisie din care să facă parte reprezentanți ai Jandarmeriei, Direcției Silvice sau un vânător și un reprezentant al primăriei. Însă, pentru a putea împușca un urs, ar trebui ca acea comisie să se întrunească exact în momentul în care acesta intră în gospodăriile oamenilor, însă acest lucru este greu de realizat și asta deoarece până ajunge la Vintileasca reprezentantul Jandarmeriei, ursul este demult plecat, iar animalele omorâte“, a mai susținut primarul Tudorel Vâlcociu.

          Situația este la fel de gravă și în comuna Nereju, unde urșii au omorât mai mulți porci în curțile localnicilor. Primarul comunei Nereju, Radu Beteringhe, a declarat că cel mai grav este faptul că sunt puse în pericol și viețile oamenilor. În acest context, Radu Beteringhe a anunțat că a convocat comisia specială și a dispus măsura împușcării ursului, dacă se va mai apropia de casele oamenilor.

          Date fiind atacurile urșilor din ultima perioadă, inclusiv asupra oamenilor, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că orice urs care intră în localitate şi pune în pericol viaţa omului, trebuie împuşcat. Mircea Fechet spune că alungarea şi relocarea urşilor sunt „instrumente” care nu par să dea rezultate pentru ca aceste animale sălbatice să fie ţinute departe de zonele populate şi să nu atace oameni, astfel că imediat ce constată că un urs intră în localitate, autoritățile trebuie să se mobilizeze şi să-l împuşte. „Opinia mea este aceea că orice urs care pune în pericol viaţa omului, orice urs care intră în localitate, indiferent dacă e femelă sau mascul, dacă e pui sau dacă e adult, dacă e mai mare sau mai mic sau indiferent de câte puncte CIC are, pentru că şi aceasta este o metodă de a-i evalua, opinia mea este că toţi aceşti urşi trebuie împuşcaţi. Metoda relocării nu dă rezultate, metoda alungării nu dă rezultate Nu putem fi în situaţia în care să nu îndepărtăm un pericol doar pentru că s-a epuizat o anumită cotă“, a afirmat ministrul Fechet. Acesta a informat că anul trecut au fost împuşcaţi 381 de urşi, dintr-o cotă de recoltare de 426, dar a adăugat că „această cotă poate fi revizuită“.

          Pe de altă parte, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) atrage atenția, într-o postare pe pagina de Facebook, că „orice decizie privind populația de urs trebuie să fie fundamentată științific, nu speculativ. Gestionarea eficientă presupune un mix de măsuri: prevenție non-letală, intervenție rapidă acolo unde e justificată, educație publică și investiții în infrastructuri de protecție (garduri electrice, colectare deșeuri, echipe de intervenție etc.). Vânătoarea poate avea un rol într-un plan de management adaptiv, dar nu poate fi prezentată ca soluția unică și salvatoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?