Primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, a lansat joi un apel către administrația județeană – prin președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, de a sprijini sportul din județ. Mai precis, Clubul Sportiv Municipal 2007 Focșani, dat fiind că anul acesta situația se prezintă în culori sumbre pentru activitatea sportivilor.
Discuțiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, după o ședință a Comitetului Director al CSM Focșani. Subiectul ședinței a fost bugetul CSM, în condițiile în care anul acesta, municipalitatea își permite să aloce doar 11,7 milioane de lei. Adică nici măcar jumătate din necesarul calculat de Club – 26,6 milioane de lei. În urma ședinței Comitetului Director, într-adevăr s-a ajuns la un compromis, anume suma de aproximativ 23 de milioane de lei. Sumă care este uriașă, față de posibilitățile municipalității, a spus primarul Misăilă, motiv pentru care, afirmă edilul, fără ajutorul CJ Vrancea, CSM Focșani este în pericol să se închidă.
Iar în continuare, Misăilă a făcut vorbire de discuții făcute public, inclusiv în ședința de învestire a Consiliului Local Focșani, prezentând un filmuleț în acest sens. La acel moment, Nicușor Halici a apreciat că unele activități, printre care și cele sportive, sunt „în mod nedrept” susținute financiar doar de Municipiul Focșani, și că „povara financiară trebuie împărțită”.
Și, dat fiind că joi, la CJ Vrancea urma să fie ședința în cadrul căreia urma să fie dezbătut proiectul de buget, Misăilă a punctat că administrația județeană ar trebui să își asume o contribuție „cel puțin egală” cu cea a municipalității, în ceea ce privește bugetul CSM 2007 Focșani, pentru a asigura continuitate.
„Eu cred că există aceste forme legale și avem exemple foarte multe. Dau un exemplu, municipiul Buzău, în colaborare cu Consiliul Județean Buzău, finanțează trei echipe reprezentative. (…) Există mai multe soluții pentru finanțarea activităților sportive dintr-un județ. Pentru că nu este normal ca municipiul Focșani, de-a lungul celor 9 ani de când sunt eu primar, să susțină singur sportul vrâncean. Și le mulțumesc tuturor celor care au făcut performanțe și ne-au făcut mândri că suntem vrânceni, că suntem focșăneni, că avem echipe reprezentative – în condițiile acestea”, a remarcat primarul.
Acesta a mai susținut că, la începutul acestui an, au fost ceva discuții privind preluarea echipei de handbal de către CJ Vrancea, aspect care nu s-a concertizat. Iar solicitarea făcută joi de Misăilă în fața presei a fost transmisă mai înainte administrației județene și consilierilor județeni, printr-o adresă.
Aici se face apel ca, „în fundamentarea bugetului Consiliului Județean Vrancea, să găsiți formula legală pentru a aloca sumele necesare pentru activitatea CSM Focșani. Vă aduc la cunoștință faptul că, fără un sprijin financiar consistent din partea Consiliului Județean Vrancea, vom fi nevoiți să retragem din campionate atât echipe de handbal, fotbal, baschet, volei, dar și să restrângem la minim funcționarea celorlalte secții sportive”.
Misăilă a mai punctat că situația financiară nu este din vina conducerii CSM Focșani și nici nu este vorba despre un managementul defectuos, ci pur și simplu în ultimii ani au crescut constant cheltuielile, au fost majorate salariile în funcție de performanțe etc. Chiar și așa, a asigurat primarul, „salariile jucătorilor și antrenorilor, conform unei decizii luate în 2021 nu au depășit niciodată indemnizația unui viceprimar. Nu au fost niciodată salarii de 7.000, 8.000 de euro la sportivi”.
Reacția președintelui Consiliului Județean
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a declarat că administrația județeană nu poate finanța activitățile sportive de la CSM Focșani deoarece în acest fel ar încălca legea care permite doar preluarea activelor și nu și a pasivelor cluburilor sportive. Halici a răspuns în acest fel solicitării făcute, în cadrul ședinței CJ, de consilierul liberal Lungu Mihăiță Andrei, care a solicitat ca CJ Vrancea să găsească soluții pentru a sprijini financiar CSM Focșani.
„Astăzi nu putem da bani, noi Consiliul Județean și nu o spunem numai noi, au spus-o și vechile administrații și asta dintr-un raționament simplu: noi suntem în primul rând obligați să respectăm legea. După aceea, dacă legea ne permite, va trebui să analizăm oportunitatea. Și vorbeam mai devreme de drumurile județene, pentru care avem alocată suma de 21 de milioane de lei pentru anul acesta. Păi dacă plătim 26 de milioane de lei, cum ne-au cerut prin adresă, sau poate jumătate, cum am înțeles că se cere acum, practic abandonăm drumurile județene. Trebuie să facem și din punctul acesta o analiză a priorității nevoilor pe care oameni le au. Plecând de la asigura condiții de viață optime, de a proteja vieți până la a susține din punct de vedere financiar și astfel de activități sportive. Noi nu putem să direcționăm cu dedicație sume, pentru că am încălca legea“, a afirmat Nicușor Halici.
Acesta a reiterat că are deschiderea de a sprijini activitatea sportivă din municipiul Focșani. „Pentru a putea susține un proiect sau altul, trebuie să avem aprobat bugetul și trebuie să știi ce bani ai. În ianuarie nu știam ce bani avem, am aflat spre sfârșitul lunii februarie, iar după aprobarea bugetului discutăm, facem o analiză a sustenabilității și dacă bugetul o permite, am deschiderea să finanțăm. Nu se pune problema să nu finanțăm sportul. Am înțeles că atât secția de fotbal cât și cea de handbal aveau o cheltuială estimată anual la 3 milioane de lei. Am aflat acum din scrisoarea transmisă că e vorba de aproape 8 milioane cheltuială anuală pentru fiecare dintre cele două secții. Ce vă pot spune este că noi nu putem plăti angajamente asumate de o altă entitate, nici măcar de o instituție subordonată“, a mai spus președintele CJ Vrancea.
Nicușor Halici a mai arătat că la nivel național sunt mai multe cluburi sportive care au probleme însă acolo unde au fost găsite soluții, acestea au respectat procedura adminstrativă, respectiv aprobare buget și ulterior identificare soluții. „Trebuie să înțelegem că nu putem favoriza pe nimeni, nici din zona publică și nici din zona privată. Trebuie să adoptăm acele reguli și să le respectăm pentru toți cei care au dreptul de a primi finanțare pe aceste obiective“, a mai explicat președintele Nicușor Halici.
