Ediția: Duminică 6 aprilie 2025 Nr. 6850

Viitorii experți criminaliști, pregătiți de Universitatea de Vest Timișoara, la o specializare unică în țară

          Facultatea de Chimie Biologie Geografie din cadrul Universității de Vest Timișoara (UVT) derulează o specializare unică în România, Chimie criminalistică, nivel licență și masterat, unde se înregistrează cea mai mare concurență, de 15 candidați pe loc, iar absolvenții, care vor deveni experți criminaliști, vor avea șanse de a se angaja ca specialiști în Ministerul Administrației și Internelor sau în laboratoarele de expertize private.

          Președintele Asociației Criminaliștilor din România, prof. dr. Gheorghe Popa (general în rezervă), cadru didactic asociat al Universității de Vest Timișoara, precum și coordonatorul programului de Chimie criminalistică al UVT, profesor chimist Titus Vlase, vor să internaționalizeze cursurile, astfel încât aici să se poată forma criminaliști din întreg spațiul comunitar european, dar și din cel extra-unional.

Potrivit prof. dr. Gheorghe Popa, în UE mai sunt șapte astfel de centre universitare în care se formează criminaliști.

          Cursanții acestui masterat, înființat în anul 2023, sunt predominant angajați deja din justiție, poliție, arte, este chiar și un preot, care vor să se supra-specializeze în domeniile lor de activitate în ceea ce privește stabilirea veridicității unor documente și înscrisuri, expertize grafologice, cercetări ale unor opere de artă, compoziția unor pigmenți care au străbătut secole etc.

          Gheorghe Popa a declarat, pentru AGERPRES, că în momentul de față este o criză de criminaliști în întreaga țară. ”Chimia criminalistică de la UVT este un domeniu nou în învățământul universitar românesc, fiind unicul centru din țară unde se formează criminaliști specializați în expertiza scrisului de mână, expertiza genetică, expertiza traseologică. Noi finalizăm acum un parteneriat între UVT și Ministerul de Interne, pentru ca necesarul de criminaliști să fie recrutat, pe viitor, la nivelul Poliției Române, de aici, de la acest program de pregătire. Mai mult decât atât, acum în România s-a reglementat juridic și instituția expertizei private. Eu sunt unul dintre cei care a contribuit la conștientizarea faptului că pentru transpunerea în practică a principiului contradictorialității în materie de expertize, nu doar statul trebuie să dețină monopolul, ci trebuie să fie și instituții private la care organul judiciar sau părțile se pot adresa pentru aflarea adevărului. Când se vor deschide aceste laboratoare private (chiar urmează să fac demersurile necesare către Ministerul Justiției pentru finalizarea legislației în vederea înființării și autorizării acestor laboratoare), va fi o piață de muncă pentru cei care absolvă programul de științe aplicate în criminalistică”, a afirmat prof. Gheorghe Popa.

          El a subliniat că în România este un ”deficit major de criminaliști”. ”La Academia de Poliție s-a desființat Departamentul de Criminalistică (…) La facultățile de Drept, această disciplină (criminalistica, n.r.) a devenit opțională, ceea ce este o mare greșeală, pentru că viitorul procuror, jurist trebuie să știe ce înseamnă criminalistica, ca știință interdisciplinară; el trebuie să știe nu doar tehnică criminalistică, ci și tactică și metodologie criminalistică”, a detaliat acesta.

          Gheorghe Popa este criminalistul care, la începutul anilor 2000, a reușit să identifice amprentele unor spărgători de pe frunzele pe care răufăcătorii le-au folosit să nu le rămână urmele pe clanță. Metoda lui a fost preluată de FBI și a fost prezentată pe canalul Discovery, iar în activitatea sa s-a solicitat contraexpertiză pentru o singură probă, care, în final, i-a confirmat rezultatul. În laboratoarele de Chimie criminalistică, prof. Titus Vlase a fost solicitat să facă mai multe expertize, care au fost folosite de specialiști din arheologie, construcții, mediu, artă. (…) Analizele făcute de echipa coordonatorului programului de Chimie criminalistică al UVT au și folosință aplicată, cu testări ale unor produse în domeniul farmaceutic sau alimentar. (…)

          Fiind o opțiune de studiu interdisciplinară, asociind chimia cu fizica, biologia, informatica și alte discipline, studenții și masteranzii criminaliști de la Timișoara se pregătesc în laboratoare noi, moderne, dotate cu aparatură de cea mai înaltă performanță. O parte importantă din dotările laboratoarelor există în laboratoarele facultății de Chimie, Biologie, Geografie și în noul Institut de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) al UVT, iar altele sunt în curs de achiziționare, cu finanțare prin PNRR.

          Tinerii învață aici, aplicat, cum să prevină fraudele informatice, genetice, criminalistice, folosind tehnici de investigare audio-foto-video, criminologie, discipline de drept până la partea judiciară și psihologie. Cadrele didactice nu provin doar din UVT, ci sunt și specialiști externi care lucrează în domeniu. Întrebat despre posibilitatea folosirii inteligenței artificiale în criminalistică, prof. Titus Vlase răspunde că nu crede decât ”în ceea ce gândește cu adevărat creierul uman”. ”Nu mă bazez pe inteligența artificială aici”, a mai adăugat specialistul de la UVT.

Sursa foto: Facebook/Bianca Maranescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?