20.184.985,62 de lei este suma estimată pentru un contract care vizează lucrări de consolidare și reabilitare a Cercului Militar Zonal Vrancea (Casa Armatei) – Pavilion A, în care sunt incluse atât serviciile de proiectare, cât și cele de execuție. Și, dacă totul decurge conform dorințelor, durata efectivă a lucrărilor va fi de 27 luni – 3 luni calendaristice efective pentru prestarea serviciilor de proiectare, iar alte 24 – pentru execuție lucrări construcții.
Mai precis, consolidarea Pavilionului A constă în lucrări de reabilitare a clădirii, realizare alei, trotuare și parcare auto, rețele utilități, iluminat exterior, grup electrogen, bazin de incendiu realizareaunui gard de împrejmuire. Adică se dorește nu doar consolidarea și reabilitarea imobilului, ci și îmbunătățirea izolării termice a clădirii, refacerea hidroizolației și învelitorii.
Totodată, vor fi înlocuite și modernizate instalațiile electrice, sanitare și termice, schimbarea mobilierului din camere, înlocuirea tâmplăriei și restaurarea ornamentelor din ipsos, precum și mobilarea și utilarea completă a tuturor spațiilor.
Nu în ultimul rând, vor fi refăcute finisajele interioare și exterioare, iar la exterior se are în vedere refacerea împrejmuirii, amenajarea unei parcări auto pentru personalul angajat și montarea unui grup electrogen (generator) pe o platformă betonată.
Aceasta în condițiile în care – se arată în documentație – „clădirea a fost realizată în anul 1939. Pe parcursul existenței sale construcția nu a beneficiat de consolidări, ci doar de lucrări de întreținere. (…) se constată degradări ale structurii de rezistență produse de acțiuni seismice, favorizate de vechimea clădirii”.
Imobilul, compus din Demisol+Parter+Etaj intermediar+Etaj, a avut încă de la înființare destinație de cerc militar, dar „din cauza degradărilor structurale (…) nu mai poate asigura utilizarea ei în intregime”.
Pentru că, potrivit expertizelor efectuate, pavilionul nu are termoizolație, costurile de încălzire și răcire a spațiilor interioare sunt mari, finisajele interioare sunt degradate, fonoizolarea este foarte slabă, iar instalațiile sunt degradate și învechite.
Deteriorate sunt și șarpanta, învelitoarea și sistemul de ape pluviale, în timp ce terasele exterioare au finisajele degradate și nu mai asigura etanșeitatea la infiltrații. Deficiențe au fost de altfel constatate și în ceea ce privește trotuarele perimetrale, ca și în ceea ce privește tâmplăria.
„La acest corp de clădire s-au identificat atât deficiențe de natură tehnică constructivă, probleme de coerență în distribuția spațiilor funcționale și neconformități cu privire la securitatea la incendiu, cât și lipsa unor elemente esențiale de izolare termică sau de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilități”, este concluzia studiului de fezabilitate.



