În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o săptămână, Geneva se transformă în capitala mondială a maeștrilor ceasornicari și a celor mai importante branduri ale industriei de specialitate. Printre cele peste 60 de mărci care vor expune la Geneva, unele în premieră, se numără: Rolex, Cartier, Chopard, Hermes, Czapek, Norqain și Zenith, potrivit site-ului oficial al evenimentului, watchesandwonders.com. Primele patru zile ale târgului de ceasuri de la Geneva sunt dedicate retailerilor, jurnaliștilor și profesioniștilor din domeniu, urmând ca din data de 5 și până în 7 aprilie, porțile să se deschidă publicului larg.
Nu vor lipsi prezentări ale celor mai noi ceasuri premium, ceasuri de lux și ceasuri cu complicații precum cele astronomice, cronograf, tourbillon, rezervă de mers etc. lansate de diferitele firme cu tradiție în domeniul orologeriei, tururi legate de istoricul brandurilor, demonstrații ale meșterilor ceasornicari. Una dintre cele mai anticipate conferințe este cea din ziua de 5 aprilie, intitulată ‘Hublot aniversează 20 de ani de la Big Bang, primul ceas emblematic al secolului XXI’, arată watchesandwonders.com.
La ediția din acest an, un accent deosebit va fi pus pe relația dintre tineri și pasiunea pentru ceasuri. Vor fi evidențiate produse și colecții destinate acestora, punând sub lumina reflectoarelor generația tânără de orologieri și cei mai tineri ucenici din domeniu. Potrivit Fundației Watches and Wonders Geneva, cea care organizează evenimentul, la ediția de anul trecut media de vârstă a publicului a fost de 35 de ani.
Precedenta ediție a Salonului de orologerie Watches and Wonders de la Geneva a avut loc între zilele de 9 și 15 aprilie 2024. Printre expozanți s-au numărat: Alpina Watches, Angelus, Gerard Charles, Grand Seiko, Hysek, Oris, Vacheron Constantin. Din 1991 până în 2020, evenimentul de la Geneva dedicat ceasurilor s-a numit Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH). În primii ani, la eveniment au participat în special producători din Elveția, precum Aquastar, Blanchet, Dreffa, Gerald Genta, Frank Muller sau Jean Perret. Prima ediție a SIHH a avut loc între zilele de 15 și 19 aprilie 1991, iar ediția următoare s-a desfășurat între 8 și 15 aprilie 1992.
În anii 2020 și 2021, Salonul de orologerie Watches and Wonders s-a derulat doar în format online, pe fondul pandemiei. Până în 2020, producătorii elvețieni de ceasuri organizau două mari târguri anuale: SIHH și un Salon concurent, Baselworld, la Basel. Însă cel de-al doilea a fost afectat de plecarea gigantului Swatch Group în 2019 și de abandonul Rolex, Patek Philippe și al altor mărci importante. Un eveniment Watches and Wonders este organizat, începând cu anul 2021, și la Shanghai. Fundația Watches and Wonders Geneva a fost înființată de Rolex, Richemont și Patek Philippe cu scopul de a promova excelența în orologerie în întreaga lume, conform watchesandwonders.com.
Potrivit datelor prezentate de Federația Industriei Elvețiene de Orologerie în noiembrie 2024, în luna octombrie a aceluiași an exporturile de ceasuri au scăzut cu 2,8%, în termeni de valoare, până la 2,3 miliarde franci elvețieni (2,6 miliarde de dolari), în contextul în care livrările spre China s-au redus cu 39%. Aceste cifre au scos la lumină contextul dificil pentru producătorii elvețieni de ceasuri, pe măsură ce consumatorii din întreaga lume își reduc achizițiile de ceasuri de lux, după boomul post-pandemie. Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveției și asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.