Ediția: Duminică 6 aprilie 2025 Nr. 6850

VIDEO și FOTO! Nicușor Halici vrea să transforme Vrancea „într-o destinație turistică recunoscută” și începe prin a include Soveja în strategia județeană

          Președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Nicușor Halici, a anunțat că unul dintre obiectivele mandatului său este revitalizarea zonelor turistice din Vrancea. Acesta a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că administrația județeană va susține dezvoltarea infrastructurii de turism în comuna Soveja, dar și în celelalte zone cu potențial turistic. 

          „Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, din păcate, în ultimii 30 de ani, acest sector a fost neglijat administrativ. Deși s-a vorbit mult despre potențialul turistic al județului nostru, despre ceea ce au reprezentat stațiunile precum Soveja sau alte locuri care au fost odinioară destinații de referință, nu au fost implementate măsuri concrete pentru revitalizarea acestui domeniu. Au fost doar vorbe! Astăzi, la 5 luni de la preluarea mandatului, fac un prim pas real în această direcție: includerea proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de turism în comuna Soveja” în Strategia de Dezvoltare a Județului Vrancea pentru perioada 2021-2027. Acest proiect reprezintă o inițiativă reală și este doar începutul unei strategii ample prin care vreau să transform turismul într-un factor real de creștere economică și dezvoltare comunitară“, a precizat Nicușor Halici.

          Acesta a susținut că avem un județ cu un potențial turistic imens, cu un patrimoniu bogat, ce include: Obiective culturale și religioase – mănăstiri, schituri, biserici, monumente istorice; Obiective memoriale – Mausoleele de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, dedicate eroilor neamului; Obiective naturale – parcuri cu valoare faunistică și cinegetică, cascade, trasee montane, zone viticole; Tradiții și moștenire culturală – meșteșugari valoroși, inclusiv un artist recunoscut ca tezaur viu în patrimoniul UNESCO; Evenimente culturale – desfășurate în numeroase comunități din județ. „Deși acest proiect vizează un perimetru din stațiunea Soveja, el face parte dintr-o strategie mai amplă de dezvoltare turistică pe care o construiesc împreună cu o echipă de oameni dedicați pentru promovarea turismului vrâncean și a potențialului său“, a arătat Nicușor Halici.

          Președintele CJ a susținut că un obiectiv important al său și al echipei sale este interconectarea turistică a județului Vrancea. „Pentru ca turismul să devină un motor economic real, este esențială interconectarea comunităților și a principalelor obiective turistice: Zona de câmpie, cu potențial turistic în proximitatea râului Siret; Zona viticolă, unde podgoriile vrâncene devin tot mai atractive pentru investitori care dezvoltă facilități turistice dincolo de potențialul efectiv de producție a strugurilor; Zona montană, cu peisaje spectaculoase și un potențial imens, insuficient valorificat până acum. De aceea, cred că un plan concret pentru atragerea turiștilor, dincolo de dezvoltarea infrastructurii turistice, îl reprezintă o strategie coerentă de promovare, care să pună în valoare patrimoniul Vrancei și să atragă cât mai mulți vizitatori. Acest proiect reprezintă doar începutul unui efort amplu de transformare a județului Vrancea într-o destinație turistică recunoscută“, a afirmat Nicușor Halici.

          Acesta a punctat din nou importanța interconectării zonelor turistice din zona de munte dând ca exemplu Soveja, stațiunea de la Vizantea Livezi, zonele Nereju, Andreiașu de Jos și Vintileasca, care au un potențial turistic imens dar care în acest moment nu sunt interconectate din cauza infrastructurii rutiere. „Avem deja 90 la sută din drumuri asfaltate, pornind de pe Valea Șușiței, Valea Putnei, Valea Zăbalei, Valea Milcovului și Valea Râmnicului. Sunt în diferite etape anumite lucrări. De exemplu, la Jitia podul peste râul Râmnicu Sărat care este realizat în proporție de 90 la sută, iar în perioada următoare vor începe lucrările de reabilitare și asfaltare a drumului județean de la Jitia la limită județ Buzău. Deja drumul este modernizat de cei de la Buzău până la limită cu județul Vrancea și în atare condiții am putea interconecta nu doar județul Vrancea ci și județul Buzău în acest an“, a arătat Nicușor Halici.

          Acesta a mai spus că se poartă deja discuții și cu conducerea Consiliului Județean Bacău pentru interconectarea celor două județe prin drumul județean de la Fitionești-Mănăstirea Mușunoaiele și mai departe în județul Bacău, sau pe zona Răcoasa-Verdea.

          Nicușor Halici a venit și cu ideea realizării unei baze de date cu toate zonele turistice și toate tipurile de activități conexe, care, ulterior, să fie introduse în cadrul unei aplicații care odată accesată să prezinte toate zonele de interes ale celui care caută opțiuni de a petrece timp în zonele turistice din Vrancea. Halici a dat ca exemplu mausoleele vrâncene, muzeele din foarte multe localități, drumul vinului, unități de cazare, trasee și obiective turistice, cum ar fi cascadele, care vor fi înglobate în această aplicație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?