Șef lucrări dr. Radu Ilinca, președintele Consiliului de Administrație (CA) al Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, a explicat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cum se raportează unitatea sanitară la calitatea actului medical. Totul, în contextul rezultatului anchetei derulate de Ministerul Sănătății la SJU Focșani, dată fiind existența unei petiții transmise de Primăria Focșani.
Și, după cum a ținut să puncteze președintele CA-ului, inclusiv în astfel de situații trebuie făcută o „informare onestă, directă, vizavi de realitățile din spital”. De altfel, a punctat dr. Radu Ilinca, verificările la nivelul spitalului nu sunt ceva ieșit din comun. Aceasta în condițiile în care inclusiv în prezent este în curs o procedură privind evaluarea activității echipei manageriale a SJU Focșani. Iar verificările nu sunt un instrument de pedeapsă, ci un motiv de „îmbunătățire continuă”.
Controlul MS a fost finalizat luna trecută, dat fiind că în petiția menționată mai sus au fost sesizate 6 aspecte. În final, a spus Radu Ilinca, nu s-a confirmat, „ceea ce reprezintă un motiv suplimentar de a mulțumi întregului colectiv, în special doamnei manager. (…) Toți membrii echipei își desfășoară activitatea cu onestitate și bună-credință”.
Iar aici, președintele CA-ului a ținut să exemplifice faptul că managerul SJU Focșani, dr. Rodica Ifrim, continuă să efectueze gărzi, pentru a-și ajuta colegii. De altfel, Radu Ilinca a dat și alte exemple de profesionalism, respectiv cel al medicului Laurențiu Taban sau al altor colegi, ai celor de la servicii conexe sau suport instalații. O echipă care și-a dovedit profesionalismul, a ținut să sublinieze Radu Ilinca.
În conferința de presă, acesta a vorbit punct cu punct despre aspectele sesizate și verificate de MS. Astfel, se sesiza faptul că există sincope în asigurarea gărzilor la SJU Focșani, ceea ce nu s-a confirmat. „Există deficiențe, dar acestea nu pun probleme în furnizarea serviciilor medicale. Problema este la nivel național, pe de o parte și datorită repartițiilor inechitabile”, a explicat dr. Radu Ilinica.
Concret, acesta a făcut referire la faptul că tinerii medici aleg să își facă rezidențiatul în centre universitare – sau chiar pleacă acolo să profeseze după rezidențiat, iar acest lucru creează probleme mai ales în ceea ce privește anumite specializări. În plus, sunt specializări pe care studenții le ocolesc.
Momentan, Vrancea se situează pe locul 33 în țară ca număr de medici, fiind evident că multe cadre medicale preferă Bucureștiul sau Iașiul. Iar la Vrancea a mai fost sesizat un aspect în petiția primăriei: demisiile medicilor – 8 la număr, inclusiv ale celor 2 directori medicali, ca urmare a neînțelegerilor cu managerul.
Referitor la aceasta, Radu Ilinca a ținut să atragă atenția că primul director medical a demisionat a doua zi după ce managerul Rodica Ifrim a fost numită în funcție, iar al doilea a plecat din motive personale. „Bineînțeles că orice demisie este o pierdere, dar demisia este un act unilateral”, a punctat președintele CA-ului, care a arătat că MS nu a găsit nicio culpă a managerului referitor la plecările cadrelor medicale.
„Mai mult, în această perioadă, Spitalul a reușit contractarea a 21 de medici și asigurarea liniilor de gardă”, a spus acesta. În același timp, alte aspecte sesizate țin de lipsa medicamentelor și a materialelor sanitare, precum și reacțiile negative ale pacienților, respectiv sesizările transmise, vizavi de cadrele medicale.
„Concluzia a fost simplă: s-a constatat evoluția strategiei echilibrate între consum, aprovizionare și optimizarea cheltuielilor, precum și o gestionare atentă și progresivă a resurselor disponibile, astfel încât să se asigure existența materialelor esențiale, fără blocarea activității. (…)
În ceea ce privește reacțiile negative ale pacienților privind acordarea serviciilor medicale, mecanismul de feedback este unul doarte important în spitalul nostru și care se aplică consecvent. S-au identificat 17 sesizări ale pacienților, toate au fost înregistrate, toate au fost prelucrate, transparența există.
Aceste sesizări s-au referit la modul în care au fost tratați pacienții. Au fost cercetate de consiliul etic sau de compartimentul juridic, constatându-se că faptele nu se confirmă sau nu fac obiectul unui incident de natură etică”, a arătat dr. Radu Ilinca.
Cu toate acestea, președintele Consiliului de Administrație a ținut să își ceară scuze personal față de toți pacienții care s-au simțit nedreptățiți odată ajunși la spital. Și, referitor la nedreptăți, un alt punct al verificărilor MS l-a constituit taxa de consultație în sumă de 110 lei, instituită pentru urgențele pediatrice.
„Această taxă a fost percepută doar cazurilor de consultații la cerere, când acestea nu reprezentau o urgență medicală reală”, a arătat dr. Radu Ilinca.
Nu în ultimul rând, în sesizarea transmisă MS era vorba și despre faptul că Spitalul Județean a solicitat ajutorul municipalității pentru găsirea unor soluții pentru funcționarea spitalului.
„Această solicitare, așa cum confirmă și răspunsul Ministerului Sănătății, se încadrează în Strategia de management a resurselor umane, conducerea spitalului căutând sprijin chiar la nivelul comunității”, a mai spus președintele CA-ului. De altfel, acesta a mai arătat că „spitalul este un bun al vrâncenilor, al comunității noastre”.
„Înțeleg și respect orice sesizare, orice petiție sau reclamație. Dar resping cu fermitate unele comentarii care sunt de natură să pună la îndoială fie competența, fie – mai grav, buna-credință a personalului. Cu timpul se va demonstra că activitățile sunt cele corecte. (…)
S-a reușit ocuparea unor posturi în specializări deficitare – și mă refer aici la Anestezie și Terapie Intensivă, avem concursuri în derulare… Timpul demonstrează că lucrurile merg într-o direcție bună. Și înțelegerea acestor realități din spitalul nostru reprezintă un prim pas pentru îmbunătățirea rezultatelor noastre.
Sigur, nu suntem perfecți. Dar, împreună, putem ca acest bun al nostru – Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, să devină mai bun și să scriem împreună, să rescriem împreună istoria acestuia”, a mai atras atenția dr. Radu Ilinca.