Salvați Copiii România (SCR) a lansat, marți, la Palatul Parlamentului, aplicația INFOMama de monitorizare și informare medicală a gravidelor și mamelor cu copii până într-un an, prin care acestea vor fi monitorizate și informate periodic, în condițiile în care patru din cinci decese la copiii sub cinci ani s-au produs în primul an de viață, în anul 2023, potrivit organizatorilor. Aplicația, creată de specialiștii Salvați Copiii, cu sprijinul medicilor neonatologi, pediatri, ginecologi și psihologi, oferă gravidelor posibilitatea să își creeze un profil și ulterior să fie anunțate prin notificări care sunt analizele, ecografiile și consultațiile pe care trebuie să le efectueze în timpul sarcinii și care sunt drepturile lor.
În cadrul evenimentului, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii, a explicat că aplicația răspunde nevoii urgente de intervenție și sprijin pentru gravide și mame, în special în medii vulnerabile, în contextul unor statistici conform cărora, 17,2% dintre nașteri au avut loc fără control prenatal în 2023, iar un sfert dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatală (Evenimente demografice 2023, INS). Mai mult, aproape 38,3% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au avut ca principală cauză de deces afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală, ceea ce arată importanța vitală a controalelor medicale în timpul sarcinii.
Ea a arătat că în perioada 2019 – 2023 s-au înregistrat 38.865 de nașteri în rândul mamelor minore, dintre care 3.614 au fost la fete cu vârsta sub 15 ani. De asemenea, cercetările recente efectuate de Salvați Copiii în aprilie 2024 au arătat că o treime dintre fetele care au devenit însărcinate înainte de majorat provine din familii unde mama a trecut prin aceeași experiență, iar o cincime dintre ele sunt la rândul lor născute din mame adolescente.
Conform organizației, România continuă să dețină o poziție nedorită în topul țărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalității infantile, locul întâi, la egalitate cu Slovacia, cu o rată de 5,6% la mie (în anul 2023 conform Eurostat), peste media UE de acum 20 de ani. De asemenea, în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,6 față de 4,6 la mia de copii născuți vii (INS 2023), cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.
‘Soluția digitală își propune să reducă decalajele dintre urban și rural pentru a facilita accesul la servicii medicale, în special în zonele rurale dezavantajate, unde infrastructura este insuficient dezvoltată. Soluțiile digitale au potențialul de a îmbunătăți accesul la informare medicală în zonele rurale. Totuși, pentru implementarea sustenabilă, este necesară o abordare etică și adaptată nevoilor locale, alături de eforturi pentru depășirea barierelor tehnologice, culturale și legale. Profesioniștii din domeniul sănătății care lucrează în mediul rural trebuie să beneficieze de programe de instruire adaptate pentru a învăța să utilizeze tehnologia, asigurând astfel atât îmbunătățirea calității serviciilor oferite, cât și menținerea lor în pas cu progresul tehnologic’, a transmis Alexandrescu, la evenimentul organizat sub egida Comisiei pentru Sănătate din cadrul Senatului României, în parteneriat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Aplicația INFOMama este destinată atât gravidelor, cât și mamelor și specialiștilor în sănătate și oferă o gamă largă de informații cu privire la: analizele, ecografiile și consultațiile obligatorii în timpul sarcinii; drepturile gravidei salariate, nesalariate sau minore; nutriția în timpul sarcinii; sănătatea psihologică în timpul sarcinii; îngrijirea nou-născuților la termen și îngrijirea nou-născuților prematuri; importanța vaccinării importanța alăptării; acordarea primului ajutor nou-născutului.
Dezvoltarea aplicației este posibilă datorită unui grant acordat de MSD for Mothers. ‘MSD se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor intervenții de sănătate menite să reducă semnificativ, chiar să elimine mortalitatea maternă și infantilă în România. Alfabetizarea în sănătate este esențială în atingerea acestui obiectiv, în contextul în care 1 din 10 mame are un nivel de educație scăzut. Fiecare mamă merită acces la informații corecte și esențiale pentru sănătatea ei și a copilului său. Lansarea acestui instrument digital de educație privind sănătatea reprezintă un pas important în această direcție și va avea un impact semnificativ, mai ales în comunitățile unde resursele sunt limitate’, a spus Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România & Republica Moldova.
Aplicația poate fi descărcată gratuit și instalată rapid prin Google Play sau App Store.iOS. Evenimentul a reunit personalități din domeniul sănătății, parlamentari și reprezentanți ai instituțiilor publice.