Simpla interzicere a accesului copiilor la smartphone-uri și social media îi privează pe aceștia de pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor, conform unui grup de experți internaționali, relatează DPA/PA Media. Un grup de specialiști din mediul academic a scris în British Medical Journal (BMJ) că nu există dovezi conform cărora interdicțiile generale i-ar fi ajutat pe copii, adăugând că astfel de abordări reprezintă niște ‘soluții provizorii’, care ‘fac prea puține pentru a sprijini interacțiunea sănătoasă pe termen lung a copiilor cu spațiile digitale la școală, acasă și în alte contexte, precum și o bună tranziție la adolescență și la vârsta adultă într-o lume ce abundă în tehnologie’.
În schimb, experții militează pentru o abordare a utilizării tehnologiei bazată pe drepturi, în care copiii sunt mai bine protejați de efecte negative printr-un design și o educație conforme cu vârsta lor, ceea ce le poate permite să folosească tehnologia pentru a-și dezvolta abilitățile ce-i vor ajuta în lumea modernă, digitală. Victoria Goodyear, de la Institutul pentru Sănătate Mintală din cadrul Universității din Birmingham, Marea Britanie, și colegi ai săi de la Universitatea Cambridge, dar și de la Universitatea Harvard, SUA, Școala suedeză de științe ale sportului și sănătății și Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, au declarat că guvernele și autoritățile de reglementare ar trebui, în schimb, să se concentreze asupra îmbunătățirii legislației, astfel încât copiii să poată folosi telefoanele și rețelele sociale în condiții de siguranță.
Apelul grupului vine în contextul în care în Anglia continuă dezbaterea referitoare la o posibilă interzicere a telefoanelor mobile în școli. (…) În articolul lor din BMJ, experții au afirmat că o evaluare recentă a politicilor privind utilizarea smartphone-urilor în școli din Anglia a indicat că restricționarea accesului ‘nu a fost asociată cu beneficii pentru sănătatea mintală și starea de bine, activitatea fizică, somnul, rezultatele școlare sau comportamentul în clasă al adolescenților’. ‘În plus, acest studiu nu a identificat nicio dovadă a faptului că restricțiile școlare ar fi asociate cu niveluri mai reduse de utilizare a telefonului sau a media sau cu o utilizare problematică a rețelelor sociale’, au adăugat ei. ‘Momentele și spațiile lipsite de tehnologie sunt, totuși, importante pentru copii, deoarece creșterea perioadei de timp petrecută pe telefoane și social media este, în general, asociată cu rezultate fizice, mentale și educaționale mai slabe’, au precizat specialiștii. (…)
În locul unei abordări similare interzicerii fumatului, experții au declarat că mai ‘constructiv’ ar fi să se analizeze modul în care societatea a răspuns la problemele legate de siguranță asociate automobilelor. ‘Ca răspuns la creșterea numărului de răniri și de decese cauzate de accidentele auto, mai degrabă decât să interzică mașinile, societatea a construit un ecosistem alcătuit din reglementări de siguranță a produselor pentru companii (centuri de siguranță, airbaguri), consumatori (teste de siguranță a vehiculelor, sancțiuni), infrastructură publică (semafoare) și educație (permise) pentru a sprijini o utilizare mai sigură’, au afirmat specialiștii.