Ediția: Vineri 4 aprilie 2025 Nr. 6850

Fraudă online, dezvoltată de mai mulți vrânceni; unul singur a fost condamnat

Soluție într-un dosar în care mai mulți vrânceni, cu vârste cuprinse între 33 și 38 de ani, au fost acuzați în 2020 de grup infracţional organizat, fraudă informatică și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Însă, cum infracțiunile descrise în rechizitoriu începeau cu anul 2013, majoritatea inculpaților au scăpat grație prescripției, în condițiile în care cauza se află în rejudecare.

Parte dintre aceștia au fost trimiși în judecată pe motiv că au creat conturi fictive de Paypal pe numele unor persoane vătămate din ţară şi din străinătate, având la dispoziţie datele reale de card bancar ale acestora obţinute în mod fraudulos, iar apoi au achiziţionat bunuri de pe diverse site-uri, acestea fiind ulterior valorificate direct către cumpărători sau prin intermediul altor inculpați.

Inițial, în vara anului 2022, s-a dispus condamnarea a o parte dintre inculpați, însă în apel cauza a fost trimisă spre rejudecare, iar inculpații au solicitat instanței să constate că faptele sunt prescrise.

După aproape 5 ani de la trimiterea inculpaților în judecată, tribunalul a dispus încetarea procesului penal pentru 6 dintre ei, tocmai pe considerentul că faptele s-au prescris. În același timp, un inculpat a fost achitat.

Un singur inculpat a fost condamnat, la închisoare cu executare, deși inclusiv în privința acestuia s-a constatat prescrierea pentru constituirea unui grup infracţional organizat: „(…) condamnă pe inculpatul (…) la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de fraudă informatică în formă continuată, (…) la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată (…).

(…) anulează suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată prin sentința penală (…) (fapte comise în perioada anilor 2015 – 2016). (…) contopeşte pedepsele (…), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 4 ani și 4 luni închisoare. (…)

Obligă inculpații, în solidar, (cu excepția inculpatului …. cel achitat – n.r.) la plata sumei de 409 lei, către partea civilă RAIFFEISEN BANK SA.

(…) dispune confiscarea (…): de la inculpatul (…) – 585,41 USD şi 49.278,13 RON; de la inculpatul (…) – 241,92 USD, 469,5 GBL şi 1.936 RON; de la inculpatul (…) – 302,93 EUR, 215,72 GBL, 854,02 USD şi 558 RON; de la inculpatul (…) – 610,01 USD şi 3.144,93 RON; de la inculpatul (…) 450 RON; de la inculpatul (…) – 500,97 RON”, se arăta în sentința care a fost atacată cu apel.

Cum să faci profit din banii altora

Până la această soluție, din anchetă a rezultat că inculpaţii, toți originari din Panciu, au obținut mai întâi datele unor carduri de pe un site, plătind pentru fiecare în parte sume cuprinse între 15 şi 20 USD. Mai apoi, parte din inculpați au achiziționat produse folosind cardurile respective, produse pe care le vindeau ulterior.

            În plus, unii dintre inculpați comandau produse foarte scumpe, însă, atunci când revindeau bunurile, „preţul la beneficiarul final ajungea la aproximativ 70 – 80% din preţul de pe site, ceea ce făcea bunurile atractive din punct de vedere financiar”.

În aceste condiţii au fost identificaţi inculpaţii (…) care s-au deplasat în data de 13.02.2014 în zona (…) din cartierul Bahne pentru a ridica mai multe colete ce conţineau obiectele comandate online prin utilizarea frauduloasă a datelor de card. (…)”, se detalia în motivarea instanței, potrivit rejust.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?