Autoritățile locale din Gologanu au în derulare un proiect ce vizează construirea unui dispensar medical modern. Investiția este finnațată de Compania Națională de Investiții (CNI), are o valoare de aproximativ 4 milioane de lei și va fi finalizată anul viitor.
Necesitatea investiției este dată de lipsa unui dispensar medical modern, care să asigure asistență medicală de primă intervenție locuitorilor comunei, se arată în descrierea investiției: „În localitate există un punct medical, dar care nu dispune de echipamente și dotări conform principiilor și abordărilor actuale.
Nevoia de bază de la care pornește necesitatea proiectului este aceea de a ameliora infrastructura medicală din mediul rural, premiza majoră de la care a pornit acest proiect fiind acela că prevenția în domeniul sanitar-social reprezintă cea mai ieftină și eficientă metodă de menținere a stării de sănătate al populației.
Este cunoscut faptul că în zonele rurale există decalaje majore în ceea ce privește raportul privind calitatea vieții în comparație cu mediul urban. Aceste decalaje se reflectă în cadrul componentelor socio-economice: economie, servicii, formare și educație, capacitate administrativă, sănătate.
Aceste disfuncționalități generează nevoia de scădere a riscului de sărăcie și excluziune socială în rândul populației rurale cât și în rândul minorităților (romi) a cărui risc de sărăcie este ridicat”.
Accesul limitat la acestea este reflectat într-un grad redus de atractivitate a spațiului rural – atât pentru antreprenori dar și pentru tinerii din aceste zone, se mai explică în documentație, cu mențiunea că deficiențele ce decurg dintr-o infrastructură locală slab dezvoltată determină de asemenea decalaje privind calitatea vieții în mediul rural.
„Realizarea investiției propuse va conduce la creșterea calității infrastructurii medicale, prin asigurarea accesului la servicii și implicit o îmbunătățire a stării de sănătate a populației.
Luând în considerare acești factori, putem concluziona că investiția în infrastructura medicală din localitate va avea un impact pozitiv asupra sănătății la nivel regional și național, impact care se va menține în mod durabil pe termen mediu și lung”, se mai arată în document.
Noul imobil va avea mai multe spații în care vor funcționa cabinete medicale care vor fi dotate cu aparatura și tehnica necesară.