Câteva zeci de elevi ai Liceului de Artă ”Gheorghe Tattarescu” din Focșani, de la clasa ”Arta Actorului”, au avut ocazia să învețe direct de la profesioniști, în cadrul Zilei Porților Deschise la Teatrul Municipal ”Maior Ghe. Pastia”, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Elevii au asistat la repetițiile spectacolului ”O noapte furtunoasă”, ce se va juca astă seară pe scena teatrului focșănean, și au intrat în dialog cu actorii, primind sfaturi despre ce înseamnă meseria de actor. Astfel, aceștia au aflat că drumul spre o carieră în teatru sau film nu este neapărat despre talent, ci despre pasiune, curaj și dorința de a experimenta, dar și despre provocările cu care vine la pachet această meserie.
”În teatru se spune că nu contează atât de mult talentul, cât capacitatea de a experimenta, dorința de a înțelege situații, de a accepta provocările acestei meserii, care înseamnă personaje, înseamnă măști, înseamnă multă disponibilitate de a te putea pune pe tine în pielea altuia. În procesul de creație pe care îl presupune această meserie încercăm să ne descoperim veleitățile personale, cine ești tu ca individ, cum simți tu, cum gândești tu. Nu trebuie să imităm, nu trebuie să ne gândim că trebuie să atingem niște praguri, niște standarde, ci trebuie să ne descoperim pe noi înșine. Acesta este primul drum, pe care, dacă îl ținem constant, vom putea să ajungem acolo unde ceilalți pot să spună despre noi că suntem talentați”, a declarat, pentru AGERPRES profesorul Radu Pocovnicu, de la Liceul de Artă din Focșani.
Deși secția ”Arta Actorului” este relativ nouă în cadrul liceului, iar mulți elevi vin fără să știe exact ce înseamnă actoria, profesorii încurajează explorarea și descoperirea treptată a artei dramatice. ”Mulți își fac o părere despre actorie uitându-se la TV sau pe rețelele de socializare, unde se face echivalarea dintre divertisment și actorie. Ori, ceea ce întâlnesc aici este un proces de creație artistică, cu mai multe etape, ceea ce e poate neașteptat pentru ei”, a explicat profesorul.
În prezent, circa 5% dintre absolvenții liceului urmează o carieră în actorie, dar profesorii speră că acest procent va crește pe viitor. ”Avem deja elevi care au fost admiși la UNATC, și la ‘Arta actorului’, și la ‘Păpuși – marionete’. Ca procent, probabil undeva la 5% dintre cei care termină Liceul de Artă se îndreaptă către o meserie în domeniu. Avem și absolvenți care se reorientează reorientează spre această meserie după câțiva ani de la finalizarea liceului”, susține profesorul. Ziua Porților Deschise la Teatrul Municipal ”Maior Ghe. Pastia” le-a oferit elevilor nu doar o incursiune în culisele teatrului, ci și o lecție importantă despre ce înseamnă, de fapt, să fii actor.
Redactor: Dana Lepădatu
Foto: Facebook/Liceul de Arta „Gheorghe Tattarescu”
