Ediția: Duminică 30 martie 2025 Nr. 6845

VIDEO și FOTO! Decanul Baroului Vrancea, despre avocatura ilegală în mediul online. „Am identificat persoana care se află în spatele a două platforme”

          Avocatul Gabriel Nicolae, decanul Baroului Vrancea, a fost prezent la finele săptămânii trecute, ca vorbitor, la conferința organizată de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), „Apărarea avocaturii la frontiera digitală”.

În cadrul evenimentului au fost abordate mai multe teme, de la mijloacele de combatere a avocaturii ilegale în mediul online şi apărarea profesiei de avocat împotriva practicilor avocaturii clandestine, proliferarea avocaturii ilegale, obţinerea de către UNBR a statutului de notificator de încredere şi clarificarea noţiunii de avocatură ilegală de către Uniune, instrumente de raportare a avocaturii ilegale, ameninţări recente şi tipuri de atacuri cibernetice, securizarea infrastructurii IT, precum şi vulnerabilităţi specifice profesiei de avocat.

Prezenți la eveniment au fost mai mulți experți în domeniu, iar pe lista invitaților au fost și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii. În fața auditoriului, decanul vrâncean a făcut vorbire despre avocatura ilegală în mediul online. Avocatura calificată drept ilegală nu este ceva nou, barourile tradiționale confruntându-se în urmă cu ceva ani cu „mișcarea” Bota, „o activitate în frauda legii organice” care reglementează avocatura în țara noastră.

În prezent, mediul online prezintă însă alte sensibilități, a explicat decanul Gabriel Nicolae, dând ca exemplu concret un dosar înregistrat pe rolul Judecătoriei Focșani, privind exercitarea fără drept a unei profesii. Mai precis, profesia de avocat.

Am identificat persoana care se află în spatele a două platforme – pentru că la noi situația este cea a avocaturii ilegale prin intermediul platformelor online. Am formulat plângere, Baroul București, Baroul Constanța și Baroul Vrancea, iar ca urmare a plângerii am realizat și dimensiunea a ceea ce reprezintă avocatura ilegală prin intermediul unei platforme online, raportat la ceea ce însemna avocatura ilegală „tradițională”, să zic așa.

Vă pot spune că, în decurs de 2 ani, acest inculpat – asociat sau administrator fiind în trei societăți comerciale, (…) a realizat încasări de 600.000 de lei. Dacă ne uităm la oferta pe care o avea dumnealui – avea o ofertă standard și o ofertă premium, 250 de lei și, respectiv, 300 de lei, faci o medie și împarți veniturile obținute… Pentru că veniturile le-am obținut ca urmare a solicitării făcute către ANAF, acestea fiind în decurs de doi ani. Mi-au rezultat, făcând o medie a prețurilor solicitate, o medie de peste 2.500 de dosare. Iată ce înseamnă doar o singură platformă, raportat la avocatura ilegală „tradițională”.

Și atunci, dacă începem să căutăm toate platformele care derulează activitate ilegală, ne dăm seama, procentual, cât de mult afectează profesia noastră. (…) Eu, personal, la urmărirea penală, am asistat la audierea dumnealui. A fost dezarmant de sincer, i se părea că ceea ce face este perfect legal, nu are a face cu o interferență cu profesia de avocat. (…) Asta este lupta pe care am avut-o de mai bine de 3 ani. Suntem în cameră preliminară, instanța a rămas în pronunțare pe cererile și excepțiile invocate de dumnealui. (…)

Acum are servicii pe updatate ca și prețuri. Am văzut că a sărit la (…) 400 și ceva de lei servicii premium. Personal am sunat, mi-a răspuns, mi-a transmis să îi trimit procesul-verbal – i-am spus că am un proces-verbal pe care vreau să îl contest… evident m-a identificat și de aici totul s-a stopat.

De aici pornind, eu stau și mă întreb: modalitatea aceasta tradițională a noastră despre a acționa, cu plângeri penale… Iată, au trecut 3 ani și eu sunt în cameră preliminară, dumnealui își desfășoară activitatea în continuare. Asta este soluția? Eu cred că nu asta este soluția.

Eu cred că ceea ce dorește UNBR să facă, să dobândească acea calitate de notificator de încredere, care să blocheze direct astfel de activități ale unor site-uri, asta este soluția pe care o avem la îndemână și să plecăm și noi din zona asta de a stopa, a împiedica activitatea de avocatură ilegală prin metode tradiționale. Trebuie să căutăm să fim și noi mai inventivi”, a atras atenția decanul Baroului Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?