Ediția: Marți 25 februarie 2025 Nr. 6822
Ediția: Marți 25 februarie 2025 Nr. 6822

VIDEO! 43,6 milioane de lei, alocate de CJ Vrancea primăriilor. Președintele Halici: „Fiecare vrâncean este important!”

Consiliul Județean Vrancea a repartizat ieri în ședință extraordinară 43,6 milioane de lei primăriilor vrâncene. Este vorba de alocarea sumei de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa în anul 2025, precum și unele sume defalcate din TVA și impozitul pe venit previzionat pe anii 2026 – 2028.

Președintele Consiliului Județean, Nicușor Halici, a precizat că banii au fost alocați cu precădere localităților care aveau cea mai mare nevoie de dezvoltare, și nu acolo unde există deja resurse.

Cred cu tărie că a venit momentul ca fiecare dintre vrânceni să beneficieze de condiții moderne de trai, indiferent de locul iîn care trăiește, iar dezvoltarea județului nostru să fie una echitabilă, fără discrepanțe majore între localități.

Este inacceptabil ca, în anul 2025, încă să avem comunități fără apă curentă sau în care copiii merg la școală prin noroaie. De aceea, cred că a venit și rândul acestor vrânceni să modernizăm și aceste locuri.

Cred că a venit momentul să îi ajutăm să se dezvolte și pe cei care nu au posibilități financiare suficiente pentru implementarea proiectelor. De aceea, am prioritizat alocarea fondurilor pentru cofinanțarea proiectelor europene de infrastructură și dezvoltare locală, cu scopul de a reduce decalajele de dezvoltare dintre localități.

Banii trebuie să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie – în comunitățile care au fost defavorizate și care au nevoie stringentă de sprijin pentru dezvoltare și modernizare. Nu putem continua să alocăm fonduri acolo unde există deja suficiente resurse. 

Pentru anul 2025, suma repartizată de Consiliul Județean Vrancea este de 43.654.000 lei, o sumă care, deși reprezintă doar 5% din necesarul celor 73 de UAT-uri, a fost distribuită transparent și echitabil, în funcție de nevoile fiecărei comunități: numărul de locuitori, veniturile localității și proiectele aflate în implementare.

Am avut discuții aplicate cu primarii din județ și i-am asigurat de sprijinul meu pentru a aduce fiecare localitate în mileniul în care trăim. Aceste fonduri nu sunt doar cifre pe hârtie – ele înseamnă drumuri mai bune, școli moderne, acces la apă curentă și condiții mai bune pentru toți vrâncenii.

Investițiile nu sunt un privilegiu, ci un drept al fiecărui vrâncean! Îmi doresc ca Vrancea să se dezvolte în mod echilibrat și sustenabil.

Voi rămâne alături de fiecare comunitate, de fiecare primar care vrea să aducă progresul în localitatea sa, sunt un partener deschis pentru ca împreună să construim un județ puternic și modern, pe care să îl numim cu drag, casa noastră. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a precizat șeful administrației județene.

Liberalii au fost nemulțumiți

Au existat și nemulțumiri vizavi de sumele alocate de administrația județeană primăriilor liberale. Consilierii județeni ai PNL s-au abținut ieri de la vot în cadrul ședinței extraordinare. Aceștia s-au declarat nemulțumiți de sumele alocate comunelor conduse de primari liberali și au propus un amendament prin care au solicitat ca sumele repartizate UAT-urilor să fie egale, în special în mediul rural.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, liberalul Ciprian Epure, a susținut că suma de 43,6 milioane de lei nu acoperă nevoile județului Vrancea și nu a fost de acord cu modalitatea împărțirii acestor sume, motivând că nu s-a ținut cont de nevoile localităților conduse de primari liberali în ceea ce privește derularea unor proiecte de investiții.

Interesantă a fost scoaterea în evidență de către PNL, prin consilierul județean Adrian Crețu, a Primăriei Focșani, în condițiile în care acesta nu a nominalizat nicio primărie liberală.

PNL-istul Crețu a precizat că modalitatea de împărțire a acestor sume a creat multe nemulțumiri, susținând că pe lista nemulțumiților se află inclusiv municipiul Focșani, care este cel mai mare oraș din Vrancea, dar care primește cea mai mică sumă.

Majoritatea este nemulțumită. Mă uit și la Focșani, care este cel mai mare oraș, dar primește cei mai puțini bani. Consider că ar avea nevoie de o finanțare mult mai mare pentru finalizarea proiectelor de investiții. Măcar să le termine odată“, a susținut Adrian Crețu.

Acesta a adus în discuție și problemele financiare cu care se confruntă CSM Focșani, precizând că și administrația județeană ar putea sprijini financiar sportivii focșăneni.

Sume alocate în funcție de numărul de locuitori, nevoia de dezvoltare și prioritizarea proiectelor de investiții

În replică, președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a arătat că liberalii se fac că uită modul în care se repartizau banii în perioada 2020 – 2024, când la conducerea CJ se aflau liberalii, care alocau localităților conduse de primari PSD câte o sută de mii de lei, iar localitățile conduse de primari PNL primeau câte 600 – 700 de mii de lei.

Halici a susținut că, spre deosebire de liberali, actuala administrație a alocat sumele în funcție de numărul de locuitori, nevoia de dezvoltare și prioritizarea proiectelor de investiții.

Am fundamentat alocarea acestor sume pe nevoia de dezvoltare, pe de-o parte și fără a discrimina sub nicio formă niciunul dintre vrânceni. Din calcule a reieșit un indice de 118 lei pe cap de locuitor.

PSD administrează peste 248 de mii de vrânceni, PNL-ul undeva la 110 mii de vrânceni și celelalte trei localități (conduse de primari Forța Dreptei, USR, AUR – n.r. ) undeva la 10.300 de locuitori.

Dacă vă uitați pe acest indice și pe numărul de locuitori avut de fiecare localitate condusă de primari liberali o să vedeți că PNL a primit exact câți locuitori administrează!”, a explicat Nicușor Halici.

Acesta a precizat că modalitatea de calcul nu este una stabilită de lege, dar a susținut că a solicitat primarilor vrânceni să îi comunice care sunt sumele necesare pentru continuarea investițiilor propuse și a rezultat că necesarul ar fi de 897 milioane lei.

Suma pe care noi am repartizat-o este de peste 43de milioane, adică undeva aproape de 5 la sută din necesarul de 897 milioane de lei. Am invitat la discuții toți primarii pentru a discuta despre bugetele comunităților, proiecte de investiții și bani necesari.

Cei care au dorit au venit la sediul Consiliului Județean și am vorbit aplicat pe fiecare proiect care se află în perioada de implementare în anul 2025.

Am încercat să prioritizez acești 43 de milioane ca să meargă în localitățile care efectiv implementează proiecte care să poată fi finalizate fără a crește costurile prin înghețarea lor din lipsa finanțării. Așa au reieșit aceste sume”, a arătat Nicușor Halici.

Raportat la municipiul Focșani, șeful administrației județene a susținut că din analiza pe care a făcut-o a luat în calcul și veniturile pe care le obțin localitățile, astfel încât să poată fi eliminate dezechlibrele financiare.

Municipiul Focșani are alocată de la Finanțe suma de peste 132 de milioane de lei în acest an. Cu veniturile încasate din taxe și impozite se estimează că municipalitatea încasează peste 400 de milioane de lei.

Ca să aveți o imagine clară a discrepanțelor vă pot spune că administrația județeană, care administrează rețeaua de drumuri județene, rețelele de apă și canal în foarte multe localități, Vrancea Curată și alte proiecte strategice de interes județean, are alocată anul acesta suma de 129 de milioane de lei.

Județul Vrancea în raport cu municipiul Focșani, care primește 132 de milioane de lei. În ceea ce privește veniturile administrației județene, acestea sunt infime. Consiliul Județean nu încasează venituri din taxe și impozite, ci doar la câteva tipuri de avize pe care le eliberează“, a susținut Nicușor Halici.

Legat de finanțarea cluburilor sportive, președintele Halici a precizat că administrația județeană alocă sume doar pentru finanțarea unor proiecte de investiții.

Nu putem susține activități sportive, nu putem susține alte tipuri de activități decât de cofinanțare a proiectelor de infrastructură. Consiliul Județean nu dă bani pentru plata arieratelor sau pentru susținerea CSM-ului, sau alte nevoi pe care le mai au localitățile“, a mai precizat președintele Nicușor Halici.  

În final, după toate discuțiile și explicațiile, proiectul a trecut, cu majoritate, în ciuda abținerii exprimate de consilierii județeni liberali.

Situația privind repartizarea pe Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Vrancea AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?