Anchetă în curs a polițiștilor vrânceni într-un dosar – pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, ieri, „polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Adjud au fost sesizați telefonic de către un comisar din cadrul CJPC Vrancea cu privire la faptul că la doi lucrători ai acestei instituții, care au fost în control la Spitalul Municipal Adjud, nu le-a fost permis să părăsească spitalul”.
Așa că oamenii legii au mers la Spitalul din Adjud, unde „au fost identificate persoanele, care au relatat faptul că în timp ce încercau să desfășoare un control în interiorul blocului alimentar din cadrul Spitalului Municipal Adjud, acestora nu le-a fost permis acest lucru și li s-a solicitat să părăsească instituția.
Reprezentanții CJPC au încercat să folosească ușa destinată personalului medical care poate fi deschisă doar cu o cartelă de acces, ulterior fiind redirecționați către o altă ieșire, în afara incintei spitalului.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal”, a transmis IPJ Vrancea. Într-un comunicat al CJPC Vrancea, se explică faptul că au fost întâmpinate „dificultăți în finalizarea verificărilor demarate în blocul alimentar al unității”:
„Controlul a fost efectuat în prezența conducătorului blocului alimentar și a altor două persoane. După aproximativ 10 – 15 minute, managerul spitalului a apărut și a interzis continuarea controlului, susținând că „a primit ordin de sus că controlul este ilegal” și solicitând părăsirea unității.
În urma unor discuții, inclusiv telefonice cu comisarul șef adjunct, în care s-au prezentat temeiul legal al controlului și ordinele de serviciu, managerul a continuat cu agresiuni verbale și a contactat autoritățile prin apel la 112, solicitând intervenția unui echipaj de poliție, afirmând că ar fi ilegal controlul și că nu au fost prezentate documentele necesare, lucru care nu era adevărat”.
În acel moment, „ușile de acces ale spitalului au fost blocate pentru a împiedica echipa de control să părăsească incinta, până la sosirea poliției. Ușile au fost deschise ulterior de un angajat al spitalului, atunci când unui membru al echipei de control i s-a făcut rău din cauza unor antecedente cardiace.
Ulterior, echipa de control s-a deplasat la unitatea de poliție pentru a depune declarații cu privire la incident”, a mai precizat CJPC. Însă, în timpul scurtului control, ar fi fost constatate mai multe abateri, printre care materii prime – produse din carne de pasăre cu termen de valabilitate expirat, carne de porc neetichetată, probe alimentare neetichetate sau condiții de depozitare necorespunzătoare.
Tot ieri, un control similar a fost inițiat și la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani. Aici însă, lucrurile au fost mai calme. Între timp, se pare că Ministerul Sănătății a emis o circulară internă, din care ar rezulta că acțiunile de control ale Protecției Consumatorului nu se pot desfășura în afara cadrului legal.
Așa că verificările demarate de CJPC Vrancea în Spitalul Județean Focșani s-au finalizat la puțin timp după ce au demarat. Pe de altă parte, CJPC Vrancea subliniază că instituția „are obligația de a proteja cetățenii în calitatea lor de consumatori”.
„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are în vedere și serviciile de alimentație publică, precum și depozitarea alimentelor destinate consumului public, fie că acestea sunt tratate termic sau nu. (…)
Protejarea dreptului consumatorilor la sănătate, integritate fizică și ocrotirea persoanelor vulnerabile este o responsabilitate ce trebuie asumată de toți operatorii economici. Consumatorii sunt considerați vulnerabili în fața oricărui profesionist, fie că acesta are ca scop obținerea de profit sau nu, fiind expuși aceleași riscuri în cazul nerespectării normelor legale”, se mai arată într-un comunicat.