Ion Păucă, fost primar al comunei Nereju timp de mai multe mandate, a primit o primă sentință în dosarul în care a fost trimis în instanță în decembrie 2020. La acel moment, fostul primar era acuzat de abuz în serviciu și delapidare, infracțiuni pentru care, săptămâna trecută, s-a dispus încetarea procesului penal.
Articolul la care se face referire în sentință are legătură cu faptul că „a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii”, în condițiile în care fostul primar a susținut constant că nu a comis faptele pentru care a fost trimis în judecată.
În rechizitoriul trimis pe rolul Tribunalului Vrancea în 2020, fostul primar era acuzat că a angajat și a permis angajarea de cheltuieli nejustificate cu documente legale și a efectuat și a permis efectuarea de plăți nelegale, în numerar și prin cont bancar, inclusiv către angajați ai primăriei – cu titlu de drepturi salariale, nemeritate.
Faptele ar fi fost comise între ianuarie 2008 și decembrie 2009, aceeași perioadă în care ar fi dispus alimentarea cu carburanți a altor autovehicule decât cele aparținând Primăriei Nereju, plata făcându-se din contul instituției publice, dar și că ar fi efectuat reparații și ar fi cumpărat bunuri, în aceleași condiții.
Alături de fostul primar, inculpați în dosar au fost și fostul viceprimar, contabilul și casierul primăriei, judecați pentru aceleași infracțiuni. Iar în timpul anchetei, Unitatea Administrativ Teritorială Nereju a precizat că vrea despăgubiri civile de la toți cei patru, în total 547.339,91 lei – pentru abuz în serviciu, respectiv 129.458,14 lei – delapidare.
Și, conform soluției pe scurt, chiar dacă fostul edil a scăpat de acuzații, instanța l-a obligat „la repararea justă şi integrală a pagubelor”: „1. (…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Păucă Ion cu privire la săvârşirea: a. Infracțiunii de abuz în serviciu (…) (80 acte materiale); b. infracţiunii de delapidare (…) (37 acte materiale).
2. (…) achită pe inculpatul (…) – cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu (…) (106 acte materiale). (…) achită pe inculpatul (…) cu privire la săvârşirea infracţiunii de delapidare (…) (11 acte materiale).
3. (…) achită pe inculpatul (…) cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu (…) (7 acte materiale). (…) achită pe inculpatul (…) cu privire la săvârşirea infracţiunii de delapidare (…) (24 acte materiale).
4. (…) achită pe inculpatul (…) cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu (…) (6 acte materiale). (…) achită pe inculpatul (…) cu privire la săvârşirea infracţiunii de delapidare (…) (6 acte materiale).
5. Menţine măsurile asigurătorii instituite prin Ordonanţa nr. 22/D//P/2010 din 12.05.2010 a Parchetului de pe lângă ICCJ- DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea – asupra bunurilor imobile ale inculpatului (…), respectiv ale inculpatului (…).
Dispune luarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatului Păucă Ion până la concurenţa valorii de 620.887,38 lei (…)
6. Admite în parte acţiunea civilă intentată de partea civilă UAT Nereju, jud. Vrancea împotriva inculpatului Păucă Ion şi în consecinţă: Obligă inculpatul Păucă Ion la plata către partea civilă UAT Nereju, jud. Vrancea a sumei de în valoare totală 676.798,05 lei reprezentând despăgubiri civile pentru daune materiale.
7. Obligă inculpatul Păucă Ion la plata către stat a sumei de 2.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare.
8. Cu apel în 10 zile de la comunicare”.