Ediția: Luni 24 februarie 2025 Nr. 6821
Ediția: Luni 24 februarie 2025 Nr. 6821

EXCLUSIV! Am intrat în Arhivele Naționale Vrancea și suntem fascinați. Cum e cu statele de plată, actele de proprietate, de stare civilă

PodcastdeVrancea 2.0

          Spun suntem, și nu sunt, pentru că până și George, omul responsabil cu filmarea acestor podcasturi, care e preocupat de camere, microfoane, lavaliere, lumini, etc., mi-a spus că e, într-adevăr, fascinant să te gândești că poți răsfoi documente pe care le-au creat oameni în urmă cu o sută, două sute de ani și chiar mai vechi. A fost o incursiune în activitatea Serviciului Judeţean Vrancea al Arhivelor Naţionale, pentru care le mulțumesc domnului Florin Dîrdală, neobosit căutător, și domnului director Petru Obodariu, care ne-a deschis ușile instituției unde poți mirosi, atinge, vedea, simți istoria noastră locală.

          Probabil mulți dintre dumneavoastră treceți pe lângă frumoasa clădire a Arhivelor Naționale Vrancea, situată vizavi de Casa de Cultură din Focșani, și vă întrebați câteodată, cine și ce face acolo. Vara, iedera de un verde închis face clădirea și mai frumoasă, dar și mai misterioasă, iar curtea, umbrită de copaci vechi și înalți, invită parcă la bragă și la pălării cu boruri largi, la lornioane și ceasuri de buzunar, la discuții aprinse pe marginea unui articol din ediția de dimineață a ziarului tipărit.

          Am stat de vorbă, în curtea cu ghiocei și zăpadă, cu arhivistul Florin Dîrdală, care ne-a spus istoria clădirii, construită inițial cu un singur corp și destinată gimnaziului Unirea, clădire care avea să aibă ulterior mai multe destinații, printre care și Direcția Securității de Stat, pe vremea comunismului. Am discutat despre statele de plată pe care mulți oameni le caută la Arhivele Naționale, dar pe care le găsesc la… ei bine, aflați răspunsul ascultând podcastul pe canalul nostru de YouTube – Monitorul de Vrancea.

          La Arhive, oamenii mai caută acte vechi de proprietate, dar și documente prin care își pot reconstitui arborele genealogic. Studenții interesați să studieze pentru diferite referate sau lucrarea de licență, pot găsi aici multe resurse, ca și autorii de monografii. De altfel, la Sala de Studiu, am găsit doi cercetători cărora le mulțumesc pentru că ne-au permis să filmăm câteva minute, rupându-și astfel din timpul dedicat cercetării.

          Nu vreau să vă spun mai multe, îi dau cuvântul domnului Florin Dîrdală. Sper doar ca cei cu putere de decizie să înțeleagă importanța acestei instituții, nu doar la nivelul județului nostru, ci la nivel național, și să dea spații unde toate aceste comori să fie păstrate, pentru că sunt istoria acestor locuri și a acestui popor, să permită angajarea de specialiști, care să ne ajute pe noi toți să ne găsim și să ne păstrăm rădăcinile.

P.S. Cel mai vechi document din Arhivele Naționale Vrancea e de pe vremea lui Petru Rareș, domn al Moldovei în secolul XVI. Arhiva Partidului Comunist Român, Comitetul Județean Vrancea, poate fi accesată.

P.P.S. Las aici un link util – https://arhivelenationale.ro/site/directii-judetene/vrancea/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?