Ediția: Vineri 21 februarie 2025 Nr. 6820
Ediția: Vineri 21 februarie 2025 Nr. 6820

IPJ Vrancea: Ce poți face dacă ești victimă a violenței domestice?

Biroul de presă al IPJ Vrancea:

Informații utile pentru prevenirea violenței domestice, oferite de polițiști

            În perioada 19 – 20 februarie a.c., în municipiul Focșani, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei din cadrul Poliției Municipiului Focșani au desfășurat o serie activități pentru prevenirea violenței domestice și a infracțiunilor la viața sexuală.

            Violența domestică și infracțiunile la viața sexuală îmbracă, cel mai adesea, forma unor agresiuni fizice, însă trebuie subliniat că întotdeauna victimele sunt supuse și unor agresiuni psihologice, prin care li se distruge încrederea și stima de sine, astfel încât ajung să fie demoralizate și să refuze ajutorul instituțional, să nu reclame faptele de violență, să refuze ordinul de protecție provizoriu sau utilizarea mijloacelor electronice de monitorizare

Efectele violenţei domestice sunt devastatoare, nu doar pentru victime, ci pentru întreaga comunitate în care trăiesc, atât pentru că martorii tăcuți (mai ales copiii) suferă și ei, cât și pentru că, nespusă, drama violenței distruge ființa umană, așa cum o cunoaștem.

Ce poți face dacă ești victima violenței domestice?

Să-ți faci un plan de siguranță, care să conțină persoanele cu care poți discuta despre abuz, care îți pot oferi un refugiu și sprijin în caz de nevoie. Caută un loc public și, de preferință, cu persoane pe care le cunoști. Folosește limbajul expresiv al corpului.

Să te prezinți la medicul legist pentru obținerea certificatului medico-legal. Spune cuiva! Nu ești vinovat/ă pentru ceea ce se întâmplă. Nu te lăsa manipulat/ă de către agresor, nu ezita să ceri ajutorul cât mai repede cu putință. Să anunți de îndată poliția, pentru a depune plângere și a solicita emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Să te adresezi Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Să-ți faci un plan de siguranță care să conțină persoanele cu care poți discuta despre abuz, care îți pot oferi un refugiu și sprijin, în caz de nevoie.

Prin ordinul de protecție provizoriu se pot dispune următoarele măsuri:

 evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei; reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei; obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic sau în orice alt mod, cu victima; plasarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență.

            Efectele infracțiunilor la viața sexuală sunt devastatoare și pot afecta victimele pe multiple planuri: fizic, psihologic, social și juridic. Aceste consecințe nu se limitează doar la victime, ci influențează și familia, comunitatea și societatea în ansamblu.

Ce trebuie să faci?

Stabileşte limite – nimeni nu trebuie să atingă părțile tale intime și nimeni nu are dreptul să îţi ceară să îi atingi părţile intime. De asemenea, nu trimite imagini în ipostaze indecente sau mesaje cu tentă sexuală şi nu accepta propunerea să vă întâlniţi.

CE ESTE AGRESIUNEA SEXUALĂ?

            Un copil este agresat sexual atunci când este atins în zonele intime, pipăit, sărutat sau este silit să facă gesturi care au o tentă sexuală. Este violență sexuală și atunci când un copil: este obligat să întrețină relații sexuale; este constrâns să privească sau să citească materiale cu conținut sexual.

Violența sexuală se poate manifesta și în mediul online. LEGEA TE PROTEJEAZĂ!

Este bine sa fii informat/ă și să îți cunoști drepturile. Trebuie să ştii faptul că în România există legislaţie care te protejează împotriva agresiunii sexuale:

Codul Penal include agresiunea sexuală asupra minorilor în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale și pedepsește aceste fapte cu închisoarea. Legea 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată.

            Aşadar, agresorul este pedepsit pentru faptele sale, iar tu poţi beneficia de sprijin psihologic. Agresiunea sexuală nu se întâmplă din vina victimei și agresorul nu are nicio scuză pentru asta! Primul lucru pe care poți să-l faci pentru a pune capăt unui abuz este să vorbești despre asta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?