Lumea se confruntă cu amenințări hibride „tot mai sofisticate”, dar și cu campanii „agresive” de dezinformare și propagandă, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, joi, la Ambasada Germaniei din Capitală.
El a participat la recepția organizată cu prilejul aniversării a 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Germania. Șeful Executivului a remarcat că perioada prezentă este „încărcată politic internațional”.
„Ne confruntăm cu un nivel nemaiîntâlnit al amenințărilor hibride tot mai sofisticate. De asemenea, asistăm la o ascensiune fulminantă a extremismului și antisemitismului în Europa și la campanii tot mai agresive de propagandă și dezinformare răspândite de regimurile autocratice. În fața tuturor acestor provocări, solidaritatea și cooperarea la nivel bilateral și european sunt principii-cheie pentru acțiunile noastre”, a spus el.
Mai mult, Ciolacu a apreciat că traversăm „una din cele mai dificile perioade istorice din ultimele decenii, în care viteza schimbărilor la nivel internațional și la nivelul societăților noastre este copleșitoare. De aceea, este crucial să fim conștienți cine ne sunt prietenii și să-i ținem aproape”.
Premierul a amintit, în discurs, că la 20 februarie 1880, Germania, Franța și Marea Britanie au recunoscut oficial independența țării noastre. „Statalitatea României s-a construit cu sprijinul acestor trei mari puteri. Aparținem aceluiași spațiu de cultură și de civilizație.
Istoria, geografia, cultura și valorile împărtășite sunt tot atâtea argumente care ne obligă să mergem înainte împreună. (…) Dialogul politic consolidat la nivel înalt, faptul că avem un plan de acțiune comun în curs de finalizare și cooperarea economică strânsă demonstrează profunzimea relației bilaterale dintre țările noastre, întărind vechiul proverb german – ‘faptele vorbesc mai elocvent decât cuvintele‘”, a mai afirmat el.
Marcel Ciolacu a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat țării noastre pentru aderarea la spațiul Schengen. „Țările noastre au la bază o legătură solidă asigurată de comunitatea românească din Germania și minoritatea germană din România. Totodată, relația dintre țările noastre se bucură de legături economice și comerciale strânse, aflate la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani”, a mai spus șeful Guvernului.
Acesta a amintit că Germania este principalul partener economic al României și că cele două state sunt legate de valori comune. „România și Germania împărtășesc aceleași valori democratice pe care se întemeiază Uniunea Europeană: promovarea păcii și securității și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.
De altfel, trebuie să remarcăm că ziua de 20 februarie marchează și Ziua mondială a justiției sociale, reamintindu-ne necesitatea de a proteja valori precum solidaritatea, egalitatea, echitatea sau accesul la bunăstare socială și justiție pentru toți”, a subliniat premierul.