Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că la întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost reconfirmat Parteneriatul strategic dintre cele două țări și a anunțat că prezența militară franceză în România va fi consolidată în perioada următoare. ‘Ne-am asigurat încă o dată că așa cum Franța a fost alături de România în momentele foarte importante ale țării noastre și astăzi rămâne alături de noi. Am reconfirmat Parteneriatul strategic cu Franța. De asemenea, am reconfirmat încă o dată stabilitatea prezenței militare franceze în România, la solicitarea țării noastre. Avem un contingent important francez care contribuie alături de celelalte contingente ale țărilor aliate, ale Statelor Unite la securitatea țării noastre și am confirmat că această prezență va fi consolidată în perioada următoare. Am confirmat continuarea cooperării și dezvoltării în zona economică și în industria de apărare, având în vedere nu doar necesitățile regionale, dar și posibilitatea ca această industrie să fie un pol de dezvoltare în România în anii următori’, a spus Bolojan, la Paris, după întâlnirea bilaterală cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
Președintele interimar Ilie Bolojan a participat miercuri, la Paris, și la întâlnirea informală organizată de președintele Franței privind situația din Ucraina și provocările de securitate din Europa. Președintele interimar este însoțit de consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Luminița Odobescu.
La reuniunea de miercuri au fost prezenți fizic doar președintele interimar român Ilie Bolojan, a cărui țară este zguduită de o criză politică după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale câștigat de extrema-dreaptă prorusă, și premierul luxemburghez Luc Frieden, menționează AFP. Șefii de stat sau de guvern din Estonia, Letonia, Lituania, Cipru, Finlanda, Belgia, Bulgaria, Croația, Grecia, Irlanda, Islanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Slovenia și Republica Cehă au participat prin videoconferință, la fel ca premierul canadian Justin Trudeau. Președintele francez a promis să discute cu Cei 27 până la finalul săptămânii. Doar Ungaria, Slovacia (ambele cunoscute cu poziții proruse), Austria și Malta nu au participat pentru moment la aceste consultări.
Luni, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu liderii țărilor cu greutate din UE și Regatului Unit, în prima linie în dosarul ucrainean și care efectuează gradual revenirea sa pe scena europeană. Semn al unui sentiment de urgență real, luni ”a existat o convergență foarte puternică pentru a spune că Rusia constituie o amenințare existențială pentru europeni”, a spus șeful statului francez într-un interviu pentru presa regională.
Parisul a reacționat rapid miercuri la criticile violente ale lui Donald Trump la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care liderul american a părut să-l acuze că a declanșat războiul cu Rusia. Aceste atacuri sunt ”în linie cu afirmațiile puțin inteligibile” care pun sub semnul întrebării ”coerența” poziției americane, a spus purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sophie Primas.
Luni, lideri din Germania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca s-au reunit la Paris, la invitația președintelui Emmanuel Macron, alături de conducerea Uniunii Europene și de secretarul general al NATO, pentru a dezbate ultimele evoluții legate de Ucraina, în contextul inițiativelor de pace lansate de noua administrație americană. Potrivit unor oficialități UE, unele țări au fost nemulțumite de faptul că întâlnirea a fost doar pentru anumiți lideri și nu a fost un summit al întregii Uniuni Europene. Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat marți că reuniunea de la Paris a fost inițiată de președintele Franței, într-un format cunoscut ca Weimar Plus. Acesta a inclus pe președintele Consiliului European, președinta Comisiei Europene, secretarul general al NATO și un număr de șefi de stat și de guverne ai țărilor din Europa care sunt susținători majori ai Ucrainei. ”România, în calitatea sa dublă – vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și țară care a oferit constant și de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic și militar țării vecine – are un interes direct în continuarea susținerii colective europene și euroatlantice pentru Ucraina, ca răspuns la războiul brutal și ilegal de agresiune din partea Federației Ruse. Acest lucru a fost transmis clar participanților, în primul rând președintelui Franței, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice”, a precizat MAE, într-un comunicat de presă. Totodată, a subliniat Ministerul de Externe, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigură președinția rotativă a Uniunii Europene.