O serie de primării din Vrancea au început să aloce bani pentru a se conforma unor prevederi ale legislației legate de colectarea deșeurilor. Exemple ar fi autoritățile din Cotești și Vidra, care anul acesta s-au „echipat” cu containere pentru colectarea de obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte uzate.
Pe de o parte, în comuna Cotești au fost achiziționate două astfel de containere, realizate din tablă zincată, prevăzute cu sistem de închidere și rezistente la acțiunea factorilor climatici, cu mențiunea că „reciclarea îmbrăcămintei uzate devine o prioritate în contextul actual al protecției mediului și al gestionării sustenabile a resurselor”.
În total, achiziția a ajuns la 6.800 lei, cu promisiunea că respectivele containere au sistem de siguranță, care „previne furtul și vandalismul, asigurând integritatea îmbrăcămintei colectate”. De altfel, aceleași specificații sunt făcute și în cazul licitației directe organizate de autoritățile din Vidra, care au achiziționat un singur container de acest timp, pentru 3.400 de lei.
De altfel, Garda de Mediu Vrancea avertiza recent că, de la începutul acestui an, nu mai avem voie să aruncăm deșeurile textile în pubelele obișnuite. Totodată, producătorii sau importatorii de haine sunt responsabili pentru costurile de gestionare a deşeurilor respective, iar țara noastră este obligată să implementeze colectarea selectivă pentru deșeuri textile.
Potrivit Gărzii de Mediu, „în România, majoritatea hainelor uzate sunt incinerate, aruncate la groapa de gunoi sau lăsate pe câmpuri și malurile apelor. (…) colectarea separată de textile va fi obligatorie și în România. Acest fapt va ajuta autoritățile să monitorizeze mai bine ce se va întâmpla cu aceste textile odată ce vor fi colectate.
(…) toate textilele aruncate – fie că vorbim de haine vechi, lenjerii de pat sau covoare – vor trebui să fie colectate separat (…). În plus, containere special dedicate colectării textilelor vor fi amplasate în toată țara, atât în zonele rezidențiale, cât și în spațiile publice, conform reglementărilor impuse de Uniunea Europeană.
Potrivit statisticilor, România reciclează mai puțin de 10% din deșeurile textile, deși există un potențial de reciclare de aproximativ 30%. Acest procent ar putea fi atins printr-o colectare selectivă corectă, care să permită prelucrarea eficientă a materialelor textile”.
Iar în acest sens, legislația prevede că autorităţile administraţiei publice locale trebuie să asigure spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor și dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu „pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori, ulei vegetal uzat şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: https://www.freepik.com/