Ediția: Marți 18 februarie 2025 Nr. 6817
Ediția: Marți 18 februarie 2025 Nr. 6817

Focșani. Medicii cabinetelor de medicină școlară decid dacă vor să facă gărzi la Pediatrie

Medicii cabinetelor de medicină școlară din Focșani pot decide singuri dacă vor să facă activități de gardă la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon”.

Primarul Cristi Misăilă și directorul Direcției de Asistență Socială Focșani, Mirela Bernovici, au susținut, ieri, o conferință de presă, în care au detaliat modul în care funcționează Centrul de Permanență de la Dispensarul Sud dar și situația medicilor pediatri de la cabinetele de medicină școlară de la unitățile școlare din oraș.

Aceste cabinete aparțin de Direcția de Asistență Socială, instituție care a angajat medici pentru a avea grijă de sănătatea elevilor din oraș. Primarul Misăilă a arătat că acești medici nu pot fi obligați de Primărie să facă ore de gardă la Spitalul Județean.

În schimb, dacă doresc, medicii pot încheia un contract legal cu Spitalul Județean pentru a realiza aceste servicii. „Nu este necesar un protocol. Profesia de medic este o profesie liberală.

În afara orelor de program la cabinetele de medicină școlară, conform contractului de muncă, aceștia pot desfășura și alte activități. În condițiile în care doresc acest lucru pot face un contract cu unitatea medicală, respectiv Spitalul Județean, în vederea acestor ore de gardă”, a explicat directorul Mirela Bernovici.

În cadrul conferinței, primarul Misăilă a precizat că trebuie găsite soluții pentru a rezolva situația deficitului de cadre medicale la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” împreună cu reprezentanții Colegiului Medicilor din Vrancea, Colegiului Medicilor de Familie din Vrancea, Direcției de Sănătate Publică Vrancea.

Trebuie să găsim soluții pentru că nu putem lăsa la întâmplare situația sănătății cetățenilor din județul Vrancea, cetățenilor din Municipiul Focșani”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

Edilul a menționat că Primăria nu poate plăti prime de instalare sau alte beneficii financiare medicilor pentru a stimula angajarea de noi cadre medicale dar poate oferi locuințe de serviciu.

De altfel, acest lucru s-a întâmplat în anii anteriori, când au fost repartizate 4 locuințe solicitate de către Spitalul Județean și 3 pentru Spitalul Militar. Însă aceste locuințe trebuie solicitate de către unitatea medicală respectivă, nu de către cadrele medicale.

Mai mult, în acest an urmează să fie modificat și Regulamentul privind repartizarea locuințelor ANL din Focșani. Astfel, în urma modificărilor la legea privind acordarea de locuințe tinerilor, cadrele medicale vor avea prioritate la repartizarea acestor locuințe în municipiul Focșani.

În ceea ce privește serviciile oferite prin Centrul de Permanență de la Dispensarul Sud, doar în ultimul an au fost înregistrate circa 13 mii de consultații și tratamente acordate preponderent copiilor, respectiv peste 7.100 de consultații.

În total, a fost o medie lunară de 1.074 consultații. În acest an, până acum au fost înregistrate aproximativ 1.300 de consultații și tratamente.

Iar în ultimele săptămâni, după ce a fost declarată starea de alertă epidemiologică din cauza gripei, a fost înregistrată o medie de 30 de consultații în fiecare zi, cu un vârf de 50 de consultații înregistrat într-o singură zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?