Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că a depus luni, la Parchetul General, un denunț la adresa europarlamentarei Diana Șoșoacă, pentru promovarea cultului dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, condamnat pentru genocid.
Conform unui comunicat al IICCMER, plângerea are ca obiect săvârșirea de către Șoșoacă a infracțiunii de „promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, prevăzută și pedepsită de disp. art. 5 din OUG 31/2002 cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
Pe 11 februarie, Diana Șoșoacă a avut o intervenție în plenul Parlamentului European, în cadrul căreia le-a recomandat colegilor să elaboreze strategiile de politică externă după modelul dictatorului Nicolae Ceaușescu, afirmând că: „Nimeni nu l-a egalat vreodată”.
„Vorbiți aici (în plenul Parlamentului European, n.n.) pentru prima dată despre creștini, dar când am ridicat icoana în Plenul Parlamentului European, m-ați sancționat.
Când am vorbit și am acuzat-o pe Ursula von der Leyen de acțiuni care au dus la crime în pandemie, din nou m-ați sancționat. Vorbiți acum să apărați creștinii. Cum să apărați creștinii din țările arabe, când dumneavoastră acuzați toate țările arabe? Nu îi respectați, nu îi cunoașteți. Nici pe perși, nici pe arabi.
Îi discreditați pe Trump, îl discreditați pe Putin, sunteți în război cu toată lumea. Vreți strategii? Vă dau un sfat. Uitați-vă la politica lui Nicolae Ceaușescu. Nimeni nu l-a egalat vreodată. Dictator, dictator, dar a avut cea mai bună politică externă. A reușit să pună la aceeași masă Israelul și Palestina și a adus pacea în regiune.
De aceea, Comisia Europeană se pare că nu este pregătită. Doamna Ursula von der Leyen nu face decât să ne pună în război cu toată lumea, și de aici, din plenul Parlamentului European, îi cer demisia Ursulei von der Leyen”, a declarat Șoșoacă, conform IICCMER.
IICCMER consideră că mesajul transmis de Diana Șoșoacă în legătură cu Nicolae Ceaușescu este de natură a promova cultul personalității acestuia, prin prezentarea, cu caracter vădit admirativ, a pretinselor calități ale acestuia, cei prezenți fiind încurajați să-l ia drept exemplu pentru presupusele sale abilități în materie de politică externă.
„Discursul susținut recent de europarlamentara Diana Șoșoacă în plenul Parlamentului European, prin care îl elogiază pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, reprezintă o ofensă adusă memoriei celor care au suferit sub regimul comunist și un afront la adresa valorilor democratice, pe care România și Europa le împărtășesc astăzi.
Este inacceptabil ca la 35 de ani de la Revoluția din 1989 un simbol al unui trecut represiv să fie transformat, printr-o retorică populistă și demagogică, într-un model de lider. O astfel de apologie a dictaturii nu doar că falsifică istoria, dar subminează și eforturile societății românești de a clădi un viitor bazat pe libertate, justiție și respect pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor.
Nicolae Ceaușescu nu a fost un ‘vizionar’, așa cum încearcă să îl prezinte acest tip de discurs toxic, ci un tiran care și-a supus propriul popor unei politici de izolare, frică și sărăcie”, declară președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru.
Institutul susține că este îndeplinită și condiția ca atitudinea de admirație, de promovare la adresa fostului dictator să fie sistematică, în sensul că idei similare au mai fost promovate în spațiul public și cu alte ocazii.
Un exemplu este comunicatul de presă din data de 1 noiembrie 2024 al formațiunii politice SOS România, în care se anunța organizarea unui „Parastas Național întru pomenirea eroilor neamului”, la Mănăstirea Plăviceni din județul Teleorman, unde se află osemintele voievodului Mihai Viteazul.
Parastasul era oficiat și pentru Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu, „omorâți în ziua de Crăciun, dar și pentru ridicarea blestemului care apasă asupra poporului român din cauza trădătorilor din istoria noastră”.