Ediția: Miercuri 19 februarie 2025 Nr. 6818
Ediția: Miercuri 19 februarie 2025 Nr. 6818

EXCLUSIV! Un dialog cu protopopul Aurel Boțan, despre taine și speranță, la care să te uiți chiar dacă nu are un titlu-cârlig

          Ai auzit ce-a mai zis Trump? Crezi că își împart ăștia iarăși lumea? Oare va fi război? Ai văzut că l-a mai săltat pe unul DNA-ul? Ai văzut că le-a dat drumul? Toți ne fură! Ce va fi cu pensiile? Cât mai cresc prețurile? Aoleu, cât a venit factura!

          Suntem ca niște titireze pe care mâini invizibile le învârt, fără să ne dea răgaz. Ne învârtim, ne învârtim, ne învârtim într-o lume de spaime, de griji, de exaltare, de înfierbântare până la clocot în care dăm rănindu-i pe cei apropiați, spre satisfacția hâdă a celor care ne învârt.

          Biserica este speranță, spune preotul Aurel Boţan, paroh la Biserica „Sfântul Nicolae Vechi“ din Focșani şi protoiereu în cadrul Protoieriei Focşani 1. Pentru răspunsuri trebuie să ne uităm la Dumnezeu, adaugă.

          Și mă gândesc la primăvară și la flori, la mirosul cărților, la trenul cu care am mers prima dată la mare, la plăcintele cu mere ale bunicii de la Tănăsoaia, la cămașa de noapte din in, purtată din Bucovina până în Bărăgan de mămaia de la Focșani, la înghețata din Sardinia, la clipele când îmi îmbrățișez copiii și îi adulmec, ca o mamă urs, simțindu-i carne din carnea mea și sânge din sângele meu.

          Și mă gândesc la Hristos și la speranța pe care le-a dăruit-o oamenilor prin Învierea Sa.

          Speranță am găsit în dialogul cu protopopul Aurel Boțan – speranța că putem merge în biserici – locuri unde oamenii să nu mai fie titireze, să redevină ființe cu liber-arbitru, capabile de rațiune și simțire; locuri unde sfinții privesc cu îngăduință din icoane, unde miroase a tămâie ca un liant al simțurilor, unde cântările sunt rugăciuni auzite; locuri unde comunitatea și iubirea de aproape recapătă sens, unde nu mai simți nevoia să-ți urli vorbele, ci să taci.

          La Podcast de Vrancea, părintele Boțan a vorbit despre rolul unui protopop, despre solidaritatea preoțească, dar și despre acțiunile caritabile din cadrul protoieriei și Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, despre ce înseamnă să faci ascultare ca preot, dar și despre vizitele la Muntele Athos.

          L-am întrebat, și mi-a răspuns, despre taina cununiei, despre secretul căsniciilor de durată, regulile din post (care nu țin doar de abținerea de la mâncarea „de dulce”), cât e salariul unui preot și cine îl plătește, despre includerea permanentă a lui Dumnezeu în discursurile unor politicieni, cu scopul neortodox de a profita de credința oamenilor.

           Preotul Aurel Boţan are trei copii, dar îl consideră pe Andrei Rali, student la Politehnică și la Teologie, dar și profesor de matematică, al patrulea copil al familiei. Aflați de ce, urmărind Podcast de Vrancea pe canalul nostru de YouTube – Monitorul de Vrancea.

          L-am întrebat pe preotul Aurel Boţan ce îi dă speranță și ce îl îngrijorează, cum e cu sfințirea mașinilor (răspunsul cred că vă va surprinde), de ce se poate da binecuvântare până la a treia căsătorie și de ce nu sunt oficiate cununiile decât în biserică, nu și afară.

          L-am mai întrebat și dacă, pe când studia Teologia, s-a gândit vreodată să devină călugăr, ce e cu obiceiul privind aprinderea unei lumânări atunci când un om e pe patul de moarte, dar și care este istoria, veche de aproximativ 300 de ani, a bisericii unde slujește.

          Am vorbit și despre neagra perioadă a pandemiei, când cei care mureau erau puși în saci negri de plastic și când speranța părea să fi dispărut definitiv. Dar, când vezi că nu mai reușești, te lași în voia lui Dumnezeu, a spus părintele Boțan și, deși pare un om dur, s-a arătat a fi o călăuză blândă și înțeleaptă, motiv pentru care îi mulțumesc.

          Îi mulțumesc, de asemenea, Înalt Prea Sfinției Sale Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru binecuvântare.

          Podcast de Vrancea cu protopopul Aurel Boțan a fost o evadare din cotidian, așa că vă invit și pe dumneavoastră să faceți acest exercițiu de speranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?