Un vrâncean are de executat peste 2 ani de închisoare în spatele gratiilor, după ce a nesocotit măsura arestului la domiciliu. Aceasta în condițiile în care a existat o explicație pertinentă pentru faptul că bărbatul își părăsise locuința, deși era arestat la domiciliu, explicație susținută inclusiv de concubina acestuia. Însă, cum este recidivist și are și o altă condamnare recentă, cumulul sentințelor a dus la o pedeapsă drastică. Arestat la domiciliu într-un dosar de furt, vrânceanul în vârstă de 30 de ani nu a fost totuși de găsit de oamenii legii, atunci când aceștia au venit să îl verifice.
Se întâmpla în iarna anului 2023, când, potrivit explicațiilor oferite, bărbatul plecase de la domiciliu într-o zonă împădurită, aflată la o mică distanță, pentru a aduce lemne de foc, deoarece la acea vreme avea un copil de 1 an și 8 luni și nu avea cu ce să își încălzească locuința.
În urma anchetei însă, vrânceanul a fost acuzat de evadare și trimis în judecată, în condițiile în care între timp fusese soluționat și dosarul de furt. Astfel, în primăvara anului trecut, bărbatul fusese condamnat definitiv la 2 ani de închisoare. Așa se face că, anul acesta, a fost condamnat la 6 luni închisoare, pedeapsă care a fost contopită cu cea anterioară:
„(…) va stabili pedeapsa cea mai grea de 2 ani, la care va adăuga sporul fix şi obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 2 luni, rezultând o pedeapsa de 2 ani și 2 luni închisoare, pe care inculpatul o va executa în regim de detenţie. (…)scade din durata pedepsei rezultante de 2 ani și 2 luni aplicată prin prezenta hotărâre, şi perioada executată din data de 11.03.2024 până la data de 13.11.2024. (…) deduce din pedeapsa principală de 2 ani şi 2 luni închisoare perioada în care inculpatul (…) a fost reţinut, arestat preventiv şi în arest la domiciliu de la data de 17.06.2022 până la data de 22.02.2023, inclusiv. (…) obligă pe inculpat la plata către stat a sumei de 700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare (din care suma de 400 lei reprezintă cheltuieli judiciare în cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: https://www.freepik.com/