„Viitorul” taxei de iluminat public instituită la începutul acestui an în municipiul reședință de județ este incert. Tribunalul Vrancea s-a pronunțat astăzi cu privire la solicitarea de suspendare a actului administrativ care stă la baza instituirii acestei taxe, respectiv o hotărâre a Consiliului Local Focșani.
Acțiunea a fost introdusă la finele lunii trecute de un fost angajat al Primăriei Focșani, fost șef al Serviciului Taxe și Impozite, care a solicitat anularea hotărârii micului legislativ focșănean. Până la anulare însă, s-a discutat despre suspendarea hotărârii, instanța luând decizia de a admite cererea:
„Dispune suspendarea HCL 501/2024 în ce priveşte taxa specială de iluminat public stradal instituită prin Regulamentul privind aplicarea şi administrarea taxei speciale de iluminat public stradal din Anexa 12 a hotărârii până la soluţionarea definitivă a cauzei. Termen pentru continuarea judecăţii pe fond la 18 martie 2025. Executorie de drept. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”.
Hotărârea la care se face referire în minuta instanței privește stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor şi taxelor locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzilor aplicabile în anul fiscal 2025.
Mai precis, conform anexei în discuție, „taxa specială de iluminat public stradal pentru persoane fizice care dețin în proprietate imobile (clădiri), pe teritoriul Municipiului Focșani, indiferent dacă au sau nu domiciliul sau reședința pe raza Municipiului Focșani” este de „0,03% la valoarea de impozitare a imobilului (clădire), pentru fiecare imobil detinut în proprietate”.
Totodată, „taxa specială de iluminat public stradal pentru persoane juridice (operatori economici, asociații non profit altele decât asociațiile de proprietari/ locatari) care au sediul sau punctul de lucru sau care desfășoară activități pe raza Municipiului Focșani” este de „0,03% la valoarea de impozitare a imobilului (clădire), pentru fiecare imobil deținut în proprietate”
Și conform aceleiași anexe, „taxa specială de iluminat public stradal pentru chiriaşii aflați în locuințele din fondul locativ de stat și locuințele destinate tinerilor” este de „204 lei/ an pentru toți chiriașii dintr-un singur imobil, respectiv 17,00 lei/ lună cu scadență pe data de 25 ale lunii”.
Aceasta în condițiile în care luni, 10 februarie, primarul Cristi Valentin Misăilă anunța că a cerut „Președintelui Senatului, Ilie Bolojan și Primului ministru Marcel Ciolacu anularea prevederilor din legea 230/2006 prin care autoritățile publice locale sunt obligate să impună o taxă de iluminat”.
„Am făcut această solicitare la întâlnirea organizată de către Olguța Vasilescu, în calitate de Președinte al AMR, întâlnire care a avut ca scop tocmai modificarea legilor serviciilor comunitare de utilități publice.
Am adus în discuție taxa de iluminat din municipiul Focșani, impusă prin act de control de către Curtea de Conturi și care a creat atât de multe discuții și nemulțumiri în rândul cetățenilor.
Consider că legea trebuie modificată în așa fel încât să fie lăsată la latitudinea autorității locale decizia introducerii unei astfel de taxe și nu să fie impusă de o altă instituție, cum s-a întâmplat în cazul Municipiului Focșani.
Am încredere că Președintele AMR, primarul Olguța Vasilescu va susține cu tărie acest demers, împreună cu președintele ANRSC, Ionel Tescaru”, explica primarul.