Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienți timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat zilnic ar putea încetini îmbătrânirea biologică a oamenilor, transmite agenția EFE. Rezultatele cercetării au fost publicate luni în revista Nature Aging, însă autorii recunosc că studiul are o limitare importantă, și anume că nu există încă un protocol științific stabilit pentru măsurarea îmbătrânirii biologice. În acest caz, autorii studiului au utilizat un test biochimic numit ”ceas epigenetic” pentru a analiza impactul consumului de omega-3 asupra îmbătrânirii.
Ceasul epigenetic este unul dintre cele mai utilizate instrumente actuale pentru a măsura deteriorarea organismului de-a lungul timpului. Acesta a fost descoperit în urmă cu un deceniu și se bazează pe analiza modificărilor moleculare din genom pe care oamenii de știință le-au observat că sunt corelate cu îmbătrânirea în diferite organe. La studiul descris în articolul din Nature Aging au participat 777 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani din Elveția. Toți subiecții erau de aceeași naționalitate, ceea ce reprezintă o altă limitare a studiului. În timpul celor trei ani cât a durat studiul, participanții fie au consumat 2.000 de unități internaționale de vitamina D pe zi, fie au luat 1 gram de omega-3 pe zi, fie au participat la un program de 30 de minute de exerciții fizice la domiciliu, de trei ori pe săptămână, fie toate trei combinate.
În urma unor analize de sânge ulterioare, autorii au observat o încetinire moderată a îmbătrânirii biologice, cu până la patru luni, în cazul consumului de omega-3, în mai multe dintre modelele de ceas epigenetic pe care le-au analizat, indiferent de sexul, vârsta sau indicele de masă corporală al participanților. În cazul în care administrarea de omega-3 era combinată cu vitamina D și exerciții fizice, beneficiile în ceea ce privește îmbătrânirea au fost și mai mari. În plus, autorii au constatat că aceste trei intervenții combinate au avut cel mai mare impact asupra reducerii riscului de cancer și a îmbunătățirii stării generale de sănătate pe parcursul celor trei ani.
Cercetătorii au constatat că fiecare intervenție funcționează prin mecanisme diferite, dar conexe, iar atunci când sunt combinate, acestea se completează, creând un efect general mai puternic asupra organismului. Studiul a fost condus de cercetătorii Heike Bischoff-Ferrari de la Universitatea din Basel, Elveția, și Steve Horvath de la compania de biotehnologie Altos Labs din Cambridge, Marea Britanie, potrivit Nature.com. Studii clinice anterioare au demonstrat că restricționarea aportului caloric poate încetini îmbătrânirea la oameni, în timp ce studiile realizate pe animale au constatat efectul pozitiv al administrării de vitamina D și omega-3 asupra procesului de îmbătrânire.