Ediția: Joi 6 februarie 2025 Nr. 6809
Ediția: Joi 6 februarie 2025 Nr. 6809

Mâini de start: ghidul complet pentru începători

Fiecare mână dintr-un joc de poker începe cu întrebarea: să joc sau nu aceste cărți? Este o întrebare legitimă, pentru că sunt 169 de combinații de câte 2 cărți diferite în pachetul de 52. Bineînțeles, unele combinații sunt mai bune decât altele, iar toți jucătorii știu că o pereche de ași este o mână excelentă, iar o carte de 3 și una de 6 este rea.

Dar să alegi ce cărți ar trebui să joci nu este chiar atât de simplu, pentru că sunt și alți factori implicați, precum poziția ta la masă, acțiunea care a avut loc înaintea ta, stilul adversarilor și mâinile comune de la masă. Să calculezi probabilitățile tale de câștig nu este ceva chiar atât de simplu. De fapt, acest aspect este unul dintre cele mai dificile părți din poker dacă ești începător.

Este esențial să cunoști care mână este de jucat și care nu pentru că așa îți vei salva jetoanele pentru pariuri mai bune în rundele următoare. În acest articol, îți vom povesti mai multe despre mâinile de start la Texas Hold’em: ce sunt acestea, cum să le evaluezi și care sunt cele mai bune.

Ca să exersezi, îți recomandăm să încerci și poker ca la aparate, un tip de joc foarte avantajos pe care îl găsești la orice casino online.

Ce sunt mâinile de start?

Mâinile de start de la Texas Hold’em sunt cele 2 cărți pe care ți le oferă dealerul. Modul de desfășurare al jocului este foarte simplu. Dealerul, care poate fi și el un jucător, împarte câte 2 cărți la fiecare, iar apoi pune 5 cărți cu fața în jos la mijloc. Acestea vor fi cărți comune care vor fi întoarse cu fața în sus în timpul rundelor de pariere. Scopul este să faci cea mai bună mână posibilă de 5 cărți care să conțină cele 2 cărți proprii și oricare 3 de la masă.

La poker contează foarte mult și poziția pe care o ai la masă. Fiecare are un anumit nume și anumite caracteristici, iar unele sunt mai avantajoase decât altele. În timpul unui joc de poker, fiecare jucător va trece prin toate, deci nimeni nu va fi dezavantajat. Primele două poziții, de Small Blind și Big Blind sunt cele mai dezavantajoase.

Aceștia doi vor trebui să pună pariuri chiar înainte să-și vadă mâna. De regulă, Small Blind este jumătate din Big Blind. Dar nu vom intra acum în aceste detalii, ci doar este important să știi că sunt pariuri chiar înainte de a putea vedea mâinile.

Cum să evaluezi o mână de start?

Evaluarea unei mâini la poker este destul de dificilă, mai ales că trebuie să ai în vedere, printre altele, și poziția ta la masă. De aceea există pe internet mai multe tabele care îți arată când să dai call, raise sau fold în funcție de mâna pe care o ai și de poziția ta. Ca să fie lucrurile cât mai clare, iată ce înseamnă pariurile:

● Call: este un pariu care egalează valoarea mizei plasate de jucătorul de dinainte.
● Raise: crești valoarea pariului față de cel precedent.
● Fold: renunți la acea rundă și vei pierde toate pariurile pe care le-ai pus până în acel moment.

Evaluarea unei mâini de poker mai ține și de ce s-a întâmplat înainte. Așa cum poți vedea în tabele, se ia în considerare dacă este chiar prima rundă de pariere, fără să vezi cărțile, dacă înaintea ta a fost un jucător care a dat call sau altul care a dat raise. Teoria pare dificilă și ai nevoie de ceva exercițiu ca să te familiarizezi cu jocul. Dar vei vedea că dacă ești perseverent, te vei perfecționa în arta evaluării mâinilor de poker.

Cele mai bune mâini de start

În general, cele mai bune mâini de start sunt acelea care îți permit să dai raise. Totodată, cele mai bune cărți sunt perechile și/sau cele din aceeași suită. De pildă, o pereche de ași este o mână cu care trebuie să dai raise și să joci mai agresiv. Și o mână care nu este pereche, precum un as și un popă, dar cărțile sunt din aceeași suită este o mână foarte puternică. Acestea două și altele asemenea pot fi jucate din orice poziție.

Totuși, nu orice mână cu pereche și/sau din aceeași suită poate fi jucată din orice poziție. De exemplu, perechile cu aceeași suită 4-4, 3-3 și 2-2 pot fi jucate numai dacă te afli în ultimele poziții de la masă, unde trebuie să pariezi târziu, după alți jucători.

Așadar, ca o mână să fie considerată bună, trebuie să îndeplinească câteva criterii în mod simultan:

● Valorile cărților trebuie să fie mari.
● Cărțile trebuie să fie perechi sau apropiate ca valoare. Exemple de perechi puternice: A-A, K-K și Q-Q. Exemple de cărți apropiate puternice: A-K, A-Q, K-Q sau A-J.
● Cărțile consecutive sau apropiate ca valoare din aceeași suită sunt mai tari. De exemplu, A-K, cu ambele cărți de treflă, este o mână mai bună decât un A de romb și un K de inimă neagră.

Concluzii

Atunci când primești cele două cărți de start, misiunea ta este să evaluezi potențialul ei. Te ajută să formezi perechi sau o eventuală chintă? Desigur, este mai avantajos să ai o pereche (și una mare) decât cărți consecutive sau apropiate. Măcar ai garanția că mâna ta va avea ceva, pe când un as și o regină nu-ți garantează nimic în primă fază.

Dar asta nu înseamnă că nu poți continua rundele de pariere, iar pe măsură ce vei putea vedea și cărțile comune, îți poți adapta mutările. Totodată, nu uita că poziția pe care o ocupi la masă, dacă pariezi devreme, pe la mijloc sau târziu, are un rol important în evaluarea mâinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?