Autoritățile locale din Jariștea au scos la licitație un contract ce vizează modernizarea unor străzi din satele componente ale comunei, în cadrul căruia vor fi asfaltate 26 de străzi în lungime totală de aproape 9 kilometri. Valoarea investiției este estimată la aproximativ 13 milioane de lei.
„Comuna deține o rețea de drumuri necorespunzătoare din punct de vedere tehnic, care nu permite desfășurarea circulației în condiții de siguranță, ceea ce are efecte asupra activităților economice. Efectele infrastructurii rutiere precare se observă și din punct de vedere social, accesul la instituțiile de interes public fiind uneori dificil. Drumurile care vor fi refăcute și modernizate se află în satele Jariștea, Scânteia, Pădureni și Vărsătura din comuna Jariștea. Aceste străzi asigură legătura la rețeaua de drumuri comunale, județene, naționale și la alte străzi din interiorul comunei.
În satul Scânteia se află mai multe sectoare de drum care cuprind aproape întreaga rețea de drumuri a satului, străzile fiind balastate.
În satul Pădureni se află 5 străzi cu lungimi reduse. Terenul este ușor în pantă. Străzile sunt balastate însă nu au șanțuri marginale. Strada Fântânelor se află de-a lungul unui curs de pârâu.
În satul Vărsătura se află un singur sector de drum care pleacă din drumul comunal și merge paralel cu un pârâu.
În satul Jariștea, rețeaua de străzi care se va moderniza este destul de bogată, cu străzi ce acoperă aproximativ întreg perimetrul. Străzile sunt balastate iar șanțurile sunt colmatate sau lipsesc. Starea drumurilor de interes local influențează negativ viața economică, socială și culturală a locuitorilor comunei Jariștea”, se arată în descrierea investiției.
În același document se mai arată că situația precară a infrastructurii rutiere de interes local din comună a creat o serie de efecte negative, cele mai semnificative fiind accesul îngreunat la principalele obiective economice, sociale, culturale și la exploatațiile agricole; lipsa de interes din partea unor investitori în dezvoltarea activității economice în zonă; desfășurarea cu greutate a învățământului, educației, generând în foarte multe situații ca abandonul școlar și non – frecvența la cursuri; lipsa de interes în stabilirea în comună a personalului didactic, medical etc.; intervenția greoaie a mijloacelor de intervenție în caz de urgență.
Sursa foto: Facebook/Grama Marius Ciprian