Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, duminică, organizarea la nivelul Guvernului a unei celule de criză pentru coordonarea eficientă a activităților de recuperare a celor patru piese de tezaur furate. Potrivit acestuia, din această celulă de criză fac parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii. ‘Am decis organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda. (…) În acest sens, mâine voi dispune trimiterea Corpului de Control al Prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării acestei expoziții în Olanda. De altfel, ministrul Culturii, doamna Natalia Intotero, va avea mâine întâlniri cu familia regală și cu premierul olandez în marja evenimentelor de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz din Polonia, unde va transmite mesajul ferm al Guvernului României ca aceste piese inestimabile de patrimoniu să fie recuperate cât mai rapid’, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
El a mai menționat că a discutat cu ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, să trimită de urgență în Olanda o echipă de polițiști criminaliști, care să lucreze alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc. ‘Și am cerut ca experții români să se deplaseze de urgență în Olanda și să asigure aducerea în țară cât mai rapidă a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut obiectul acestei expoziții. Este o situație foarte gravă, dar acest jaf care trebuie soluționat cu celeritate nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspirației de către cei care vor să obțină capital politic facil. Tezaurul se va întoarce în România și toate autoritățile statului lucrează la asta’, a mai scris premierul.
Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Țărilor de Jos. Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui ‘incident deosebit de grav’, a anunțat Ministerul Culturii.
Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.
Directorul muzeului Drents din Regatul Țărilor de Jos, Harry Tupan, a deplâns sâmbătă „o zi neagră pentru muzeul din Assen și Muzeul Național de Istorie a României din București”, după jaful cu explozibil în care au fost furate artefacte arheologice valoroase din România, ce erau expuse de instituția pe care o conduce. „Suntem profund șocați de evenimentele de aseară”. „În 170 de ani de existență, nu a existat niciodată un incident atât de grav. De asemenea, simțim o mare tristețe pentru colegii noștri români”, a spus Harry Tupan, citat de AFP.
Muzeul Drents din Assen găzduia expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”, deschisă publicului din 7 iulie 2024 și care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025. În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3:45, la muzeu a avut loc o explozie care a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului. Cel puțin patru exponate din tezaurul dacic al României au fost furate de autori încă neidentificați. Poliția olandeză, care investighează incidentul cu ajutorul Interpolului, a identificat un vehicul suspect, incendiat în cursul nopții, care ar putea avea legătură cu jaful. Ocupanții ar fi putut urca într-un alt vehicul. Conform autorităților olandeze, au fost implicați „mai mulți hoți”, iar jaful a fost planificat meticulos, relatează EFE.
Emanuel Viorel Petac, președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, a afirmat că ‘în privința recuperării nu se poate da un termen’. ‘În privința recuperării nu se poate da un termen. Asta se întâmplă și astăzi, s-a întâmplat și acum 20 de ani când au fost faimoasele braconaje din Munții Orăștiei, inclusiv cu brățările de aur dacice, cu mii de monede de aur, argint și alte cele. O parte s-au recuperat, o parte nu s-au recuperat, o parte sunt și astăzi căutate, alte parte o puteți vedea în expoziția Tezaur a Muzeului Național de Istorie, prin urmare eforturile sunt continue, se poate întâmpla peste două zile, se poate întâmpla peste câțiva ani. Este o anchetă în derulare’, spus Emanuel Viorel Petac.