Ediția: Luni 20 ianuarie 2025 Nr. 6796
Ediția: Luni 20 ianuarie 2025 Nr. 6796

Specii invazive, precum șerpi și șopârle, se ‘strecoară’ în nordul Europei în flori și plante importate (studiu)

Specii invazive, inclusiv șerpi și șopârle, se strecoară neobservate în nordul Europei în transporturi de flori tăiate și plante în ghiveci, au avertizat cercetătorii într-un studiu citat vineri de DPA/PA Media. Șerpi din Europa continentală, gecko și șopârle italiene de perete se numără printre animalele care ajung în nordul Europei în ghivece cu măslini destinați grădinilor și spațiilor verzi, potrivit studiului publicat vineri în revista Bioscience. Aceste specii pot provoca daune extinse culturilor agricole și mediului nativ, se arată în articolul care exemplifică amenințarea pe care șerpii invazivi o reprezintă la adresa ecosistemelor de pe insulele mediteraneene unde anterior nu existau șerpi, precum Mallorca.

Cercetătorii au avertizat că reptilele reprezintă ‘doar vârful icebergului’. Insecte, fungi, păianjeni și dăunători agricoli ajung, de asemenea, în Regatul Unit și în nordul Europei prin transporturile de flori tăiate și alte plante ornamentale. În pofida reglementărilor și a controalelor de la frontieră, volumul transporturilor rapide de plante face dificilă detectarea acestor specii. Acest lucru se petrece în timp ce această piață globală de milioane de dolari crește rapid, cu o extindere geografică tot mai mare. Cercetătorii au afirmat că schimbările climatice ar putea face ca insectele purtătoare de boli, cum ar fi țânțarii, care anterior ar fi murit din cauza temperaturilor scăzute din nordul Europei, să aibă șanse tot mai mari de supraviețuire. Creșterea temperaturilor ar putea duce, de asemenea, la apariția în sălbăticie a unor plante ornamentale importate din climate mai calde în țări precum Regatul Unit. Studiul a evidențiat și alte efecte asupra mediului și sănătății cauzate de acest comerț, cum ar fi prezența microplasticelor, cu urmări nocive asupra mediului, și a substanțelor chimice utilizate în agricultură, care pătrund în sol, a reziduurilor de pesticide, dăunătoare sănătății, sau utilizarea unei cantități considerabile de apă în țările producătoare, precum și o amprentă de carbon mai mare a transportului florilor tăiate de pe un continent pe altul.

Profesorul William Sutherland de la Departamentul de Zoologie al Universității Cambridge din Marea Britanie, care a fost implicat în acest studiu, a declarat: ‘Măslinii ornamentali de vânzare în Regatul Unit pot avea peste 100 de ani, cu multe ascunzători în scoarța lor noduroasă și în solul în care sunt transportați. Acest lucru este incredibil de riscant în ceea ce privește importul de dăunători’. ‘Exemplarele adulte de șerpi și șopârle sunt doar vârful aisbergului. Dacă acestea reușesc să pătrundă, care sunt șansele de depistare a insectelor mici și a ciupercilor, care cauzează cu adevărat probleme?’, a adăugat el.

Silviu Petrovan, de la același departament din cadrul Universității Cambridge și autor principal al studiului, a declarat: ‘Chiar și cu cele mai bune intenții, autostopiștii nedoriți trec în permanență de controalele vamale de la intrarea în țară’. El a avertizat că, deseori, furnizorii nu respectă legea, menționând faptul că plante valoroase, cum ar fi orhideele și cactușii, sunt scoase ilegal din habitatele lor tropicale și incluse în transporturi. ‘Regulamentele de prevenire a comerțului cu plante sălbatice protejate sunt dificil de aplicat pe scară largă’, a precizat specialistul de origine română.

Cercetătorii au declarat că este necesară o îmbunătățire urgentă a standardelor privind plantele importate. Deși comerțul continuă să fie esențial pentru economiile din întreaga lume și sprijină comunitățile rurale la nivel mondial, Silviu Petrovan susține că ‘trebuie să facem presiuni pentru a face industria mai sustenabilă prin lucruri precum certificări și o mai bună reglementare, și să colaborăm cu cei implicați în comerț pentru a înțelege mai bine riscurile și modul în care acestea pot fi atenuate’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?