Mai mulți reprezentanți ai cluburilor de handbal care au participat, marți, la întâlnirea cu conducerea Federației Române de Handbal au propus introducerea obligativității ca jumătate dintre sportivii trecuți pe raportul de joc să fie români, a afirmat președintele FRH, Constantin Din. ‘Le mulțumesc foarte mult cluburilor că au răspuns cu promptitudine solicitărilor federației. Scopul este să găsim soluții să devenim mai buni, să vedem cum putem să ajutăm sportivii români, să ajungem cât mai repede la performanțele pe care toți ni le dorim. În primul rând, trebuie să-i determinăm pe sportivii noștri să fie mai responsabili, să-și dorească mai mult performanța, să obținem rezultate la nivel de club și de echipe naționale. Au fost discuții și propuneri pentru a introduce în regulamentele noastre prezența pe raportul de joc a unui număr minim de jucători români. Au fost propuneri pentru 7 și 8 jucători. Și asta s-ar traduce prin 50% dintre jucătorii înscriși pe raportul de joc să fie de naționalitate română. Nu în teren, pe raportul de joc, antrenorii având libertatea să introducă în teren jucătorii care consideră că sunt cei mai pregătiți pentru a obține rezultatul dorit’, a declarat Din după întâlnirea cu reprezentanții cluburilor care a avut loc la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Oficialul FRH a afirmat totodată că ținând cont de specificul jocului de handbal modern, antrenorii vor fi nevoiți să ruleze toți jucătorii pe care îi au la dispoziție. ‘Din fericire, în momentul de față, jocul de handbal este foarte dinamic, foarte solicitant, sunt foarte des schimbări și antrenorii apelează la toți jucătorii pe care-i au la dispoziție. Indiferent cât de bine ești pregătit, e foarte greu să faci față și să dai un randament foarte bun pe durata celor 60 de minute de joc. Mai mult de atât, există riscuri foarte mari de accidentări și atunci fiecare club trebuie să țină cont de acest aspect și să ruleze cât mai mult jucătorii pe care îi are la dispoziție’, a adăugat Din.
În ceea ce privește schimbarea formatului competițional, Constantin Din a precizat că se va merge pe aceeași schemă în viitoarea ediție a întrecerilor naționale, atât la masculin, cât și la feminin. ‘Nu s-a luat în calcul schimbarea formatului competițional și nici nu se ia în momentul de față. În sezonul următor vom funcționa la fel. O să vedem care va fi situația economică din țară și în funcție de aceste aspecte vom decide, și poate vom găsi un format mai potrivit pentru jucătorii noștri’, a mai spus președintele Federației Române de Handbal.
În acest moment, ligile naționale de handbal la nivel de seniori, Liga Zimbrilor la masculin și Liga Florilor Mol la feminin, funcționează în sistem campionat cu 14 echipe. La feminin, SCM Gloria Buzău, aflată pe locul 11 în clasament, a luat decizia de a se retrage din campionat din cauza problemelor financiare. Federația Română de Handbal a organizat, marți, la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, o întâlnire de lucru cu reprezentanții echipelor de ligă națională din România (masculin și feminin) în cadrul căreia s-a discutat strategia federației privind participarea sportivilor români și timpul acordat acestora în jocurile organizate de FRH. Rezultatul acesteia se va concretiza în elaborarea regulamentelor de desfășurare a ambelor competiții în sezonul competițional 2025 – 2026. La eveniment au participat și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, și secretarul general al COSR, George Boroi.
Mihai Covaliu îndeamnă cluburile să urmeze modelul celor din Ungaria sau Franța
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, le-a transmis, marți, reprezentanților echipelor de handbal, care s-au întâlnit la sediul COSR cu conducerea Federației Române de Handbal, să urmeze modelul formațiilor de succes din Ungaria sau Franța. ‘Eu cred că trebuie să începem să ne uităm la ce se întâmplă în jurul nostru, ce se întâmplă și în Ungaria, și în Franța, și în toate celelalte țări. Nu putem face noi altfel decât se face la ora actuală în Europa și să nu avem rezultate. Alegeți modelul cel mai performant și faceți performanță’, le-a spus Covaliu președinților de club din handbalul românesc. El s-a arătat încrezător că echipa națională de handbal feminin va putea ajunge din nou să participe la Jocurile Olimpice, beneficiind de susținerea formațiilor din campionatul intern.
‘La nivel de cluburi văd că există o concurență acerbă, atât la băieți, cât și la fete, însă aici la noi, la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, ne interesează mai mult echipa națională. Și dacă la nivel de club performanța a existat, și la fete și la băieți, cred că este datoria noastră a tuturor să tragem în aceeași direcție și pentru echipa națională, pentru că iar va trece timpul și ajungem din nou în fața calificărilor pentru Jocurile Olimpice și ajungem din nou să fim foarte aproape, dar să nu ne îndeplinim obiectivul. Vizavi de istorie, de tradiție, de ceea ce putem, pentru că eu cred că putem, cel puțin cu fetele, în momentul de față, am fost din nou foarte aproape să ne calificăm la Jocurile Olimpice. Eu cred că putem să realizăm acest lucru. Așa că din punct de vedere al echipei naționale vă rog pe toți să dați o mână de ajutor și să reușim să facem acea echipă națională de care să fim cu toții mândri, care să reprezinte România la cele mai importante competiții. Dacă cineva are nevoie de un sprijin sau un sfat, noi suntem aici’, a mai spus Covaliu.