Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Mașina unui cadru medical, vandalizată de un pacient al Spitalului de Psihiatrie Dumbrăveni

Un cadru medical a chemat în judecată Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, după ce mașina sa, parcată în curte, fusese vandalizată de un pacient. Incidentul a avut loc în primăvara anului 2021, însă o soluție pe fond a fost pronunțată anul acesta, dat fiind că în cauză s-a dispus efectuarea inclusiv a unei expertize pentru a evalua pagubele. Aceasta în condițiile în care cadrul medical solicita spitalului despăgubiri de 6.981,18 lei, reprezentând contravaloarea daunei provocate autoturismului, în timp ce unitatea medicală arăta că „a consultat un site de specialitate iar cuantumul reparațiilor (…) nu ar trebui să depășească 3.500 lei, ținând cont de vechime și de avariile existente”.

Citatul provine de pe rejust.ro, acolo unde apare motivarea instanței, care în final a respins acțiunea cadrului medical. Deși avariile existau, fuseseră produse într-adevăr de un pacient și expertul desemnat a constatat că lucrările de reparație ale autoturismului ajungeau la suma de 4.768 lei.

Așa cum explicase cadrul medical, în ziua cu pricina ajunsese la serviciu – la Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea, microstația Dumitrești – subsecție a Spitalului de Psihiatrie, și parcase mașina în parcarea destinată angajaților. În aceeași zi, bolnavii psihic internați au fost scoși la plimbare în curte și, din cauza lipsei de supraveghere, au vandalizat autoturismul, scriind și zgâriind-o pe patru portiere, pe portbagaj, capotă și bara din față.

De altfel, cadrul medical indica și faptul că din imaginile surprinse de camerele de supraveghere reieșea că, timp de trei ore, un bolnav psihic i-a scrijelit mașina pe toate părțile și nimeni nu a luat nicio măsură. Numai că reprezentanții spitalului au arătat că pacientul care a fost implicat în incident s-a apropiat de mai multe ori de mașina reclamantei, fiind îndepărtat de două ori de supraveghetor, iar ulterior incidentului, angajatul cu pricina a fost sancționat.

În plus, preciza spitalul, cadrul medical nu respectase Regulamentul de ordine interioară, care interzicea accesul în unitate cu autoturismul, astfel că nu își asumă responsabilitatea pentru mașinile parcate în curte. Chiar și așa, aparținătorii pacientului care produsese daunele și-au manifestat disponibilitatea de a achita despăgubiri de 5.000 lei, sumă neacceptată.

Prin prisma probelor, instanța a analizat susținerile, ajungând la concluzia că spitalul avea obligația de a supraveghea, prin intermediul angajaților săi, pacientul cu boli psihice internat în unitatea spitalicească. Însă s-a constatat că „autorul faptei (…) are discernământul păstrat și nu beneficiază de consiliere judiciară sau tutelă specială. (…) Faptul că pacientul este internat într-un spital pentru tratarea afecțiunilor psihice nu echivalează cu o lipsă a discernământului”. De aici, instanța a reținut „că nu sunt îndeplinite cumulativ condițiile pentru a fi antrenată răspunderea civilă delictuală a pârâtului pentru fapta persoanei supravegheate”, motiv pentru care a respins acțiunea.

Sursa foto: http://spdumbraveni.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?