Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

INTERVIU cu noul președinte al Agenției Naționale pentru Sport: Prioritizăm susținerea performanței, a sportului școlar și dezvoltarea infrastructurii

Bogdan Matei, noul președinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS), a declarat, marți, într-un interviu acordat AGERPRES, că în mandatul său va prioritiza susținerea performanței, a sportului școlar și dezvoltarea infrastructurii, arătându-se de asemenea un susținător al modificărilor legislative pentru ”ancorarea în realitate a sportului în 2025”. Fost ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Dăncilă, Bogdan Matei a subliniat că va continua proiectele fostei președinte a Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, pe care o consideră o profesionistă în managementul administrației. Unul dintre lucrurile discutate cu multipla campioană olimpică la canotaj, în prezent parlamentar, pe care dorește să le realizeze este posibilitatea ca Agenția Națională pentru Sport să poată realiza venituri proprii.

            În ceea ce privește Legea Educației Fizice și Sportului, Bogdan Matei ia în calcul modificarea acesteia, dar chiar și realizarea unei legi noi, dacă schimbările vor depăși 70% dintre articole. În plus, el consideră că aceste modificări trebuie corelate cu ajustări ale Legii Învățământului Preuniversitar, Legii Învățământului Universitar, Legii Învățământului de Stat, Legii Parteneriatului Public Privat și Legii Sponsorizării. În viitorul apropiat, componenta de tineret din cadrul ANS, rămasă după desființarea Ministerului Tineretului și Sportului, va trece în subordinea Ministerului Muncii. Noul președinte al ANS susține că urmează să se facă predarea patrimoniului, dar și a salariaților din acest domeniu către Ministerul Muncii.

            Direcțiile Județene de Sport (DJS) ar putea trece de la ANS în subordinea Consiliilor Județene, noul președinte precizând că este un susținător al descentralizării, atât la nivelul patrimoniului, cât și la nivelul salariaților. Constantin-Bogdan Matei, fost parlamentar PSD, a fost instalat, luni, în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale pentru Sport, decizia fiind publicată, în Monitorul Oficial. El o înlocuiește pe fosta mare canotoare Elisabeta Lipă, care a renunțat la 31 decembrie 2024 la funcția de președinte al ANS, atribuțiile acesteia fiind preluate la momentul respectiv de vicepreședintele Thomas Moldovan. În vârstă de 44 de ani, Bogdan Matei a condus în urmă cu cinci ani Ministerul Tineretului și Sportului. El a preluat portofoliul la 21 noiembrie 2018 și l-a încheiat la 10 octombrie 2019, când a căzut Guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură.

AGERPRES: Cum regăsiți Agenția Națională pentru Sport la aproape cinci ani de când ați plecat?

Bogdan Matei: În primul rând mă bucur că am posibilitatea să preiau mandatul după conducerea doamnei Elisabeta Lipă. Din punctul meu de vedere, dumneaei este un profesionist în ceea ce înseamnă administrație și în ceea ce înseamnă managementul sportiv. Pentru că dumneaei a demonstrat acest lucru prin ceea ce a realizat în interiorul federației de canotaj la nivel mondial, dar și prin ceea ce s-a întâmplat la nivelul ministerului, așa cum în continuare îi spunem noi, deși azi este la nivel de agenție. Cred că din acest punct de vedere un subiect extrem de important este acela de a continua proiectele doamnei Lipă existente în derulare în interiorul Agenției Naționale pentru Sport. Apoi să continuăm ceea ce înseamnă legiferarea în Parlamentul României, pentru că sunt câteva aspecte pe care va trebui să le ducem la bun sfârșit când vine vorba despre legiferare în Parlament.

AGERPRES: Veți avea de lucru și în ceea ce privește unele modificări legislative…

Bogdan Matei: Avem câteva proiecte legislative pe care le-am făcut în colaborare cu Agenția Națională pentru Sport și, bineînțeles, în colaborare cu doamna Elisabeta Lipă. Este vorba despre modificarea Legii 500 și Legii 350, legile ce privesc finanțarea sportului românesc și acolo va trebui să ne aplecăm, să vedem cum reușim, pentru că este la vot final în Camera Deputaților finanțarea multianuală. Și cel de-al doilea subiect este legat de finanțarea cluburilor sportive în funcție de înființarea acestora. Știți foarte bine că unele sunt înființate pe bază de ONG, altele pe bază de acțiuni și va trebui să rezolvăm și această problemă din punct de vedere al echității intrării la finanțare când vorbim despre administrația centrală sau locală. Sigur că mai există un subiect pe care l-am discutat cu doamna președintă și sunt sigur că îl vom rezolva, acela de a da posibilitatea din nou ca Agenția Națională pentru Sport să poate realiza venituri proprii.

AGERPRES: Aveți în vedere și modificarea Legii Sportului pe care foarte mulți o consideră învechită?

Bogdan Matei: Eu sunt de acord cu modificarea legii 69/2000, Legea Educației Fizice și Sportului. Ne vom așeza cu toții la masă pentru a realiza o nouă Lege a Educației Fizice și Sportului pentru că în principal va trebui să analizăm cu exactitate care sunt solicitările. Să vedem dacă într-adevăr putem să modificăm anumite articole ce trebuie modificate pentru bunul mers al lucrurilor și ancorarea în realitate a sportului în 2025, sau va trebui să facem o comisie mixtă în ceea ce înseamnă Agenția Națională pentru Sport și comisiile de specialitate din cele două camere ale Parlamentului pentru a reface ceea ce înseamnă sportul din România din punct de vedere legislativ. Aici va trebui să discutăm pe articole în sine și să stabilim. Pentru că prevederile legale de modificare a unei legi spun clar că dacă depășești 70% din totalul unei legi atunci trebuie să faci una nouă. Sau poate suntem în situația în care trebuie să modificăm doar câteva articole. Mai mult, să știți că problematica nu se referă doar la Legea 69/2000, ci sunt și alte legi conexe care duc la ceea ce înseamnă îmbunătățirea cadrului legislativ din România când vorbim despre sport. Avem și Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Universitar, Legile Învățământului de Stat, Legea Parteneriatului Public Privat, dar și bineînțeles Legea Sponsorizării. Aici cred că va trebui să ne ducem cu o gândire de ansamblu și nicidecum să ne rezumăm la ceea ce înseamnă strict Legea 69/2000.

AGERPRES: Care sunt prioritățile dumneavoastră în noul mandat?

Bogdan Matei: Sunt foarte multe, dar în principal voi acționa pe cele trei direcții pe care eu le consider prioritare în acest moment. Bineînțeles, în continuare susținerea sportului de performanță prin federațiile sportive naționale, dar și a cluburilor pe care noi le avem în subordine. Este vorba și despre sportul școlar, mă interesează foarte mult acest aspect al sportului școlar. Apoi, bineînțeles, continuarea dezvoltării infrastructurii sportive, care nu se poate face decât printr-o colaborare cu autoritățile administrativ locale, astfel încât să reușim să dezvoltăm infrastructura sportivă de specialitate și în funcție de specificul fiecărei zone. Pentru că este foarte important acest aspect.

Interviul INTEGRAL pe www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?