COMUNICAT DE PRESĂ
Personalul din învățământ afectat de măsurile „ordonanței trenuleț”
Ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, cunoscută drept „ordonanța trenuleț”, aduce măsuri dure care afectează destul de mult personalul din învățământ, drept pentru care S.L.I. Vrancea solicită guvernanților să-și respecte angajamentele.
Printre aceste măsuri amintim:
- În anul 2025 salariile personalului din învățământ vor fi înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, deși, conform angajamentelor făcute de guvernanți după greva din mai-iunie 2023, personalul din învățământ ar fi trebuit să primească noi creșteri salariale.
- Primele de carieră didactică și primele de carieră profesională vor fi acordate doar dacă guvernul va reuși „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile.
- Voucherele de vacanță se vor acorda într-un mod diferit, contribuția Guvernului fiind de doar 800 lei cu condiția ca angajatul sa achiziționeze un pachet turistic de cel puțin 1600 lei. Acest lucru înseamnă că salariatul va contribui cu o diferența de cel puțin 800 lei.
- Profesorii cu peste 15 ani vechime și gradul didactic I nu vor beneficia de reducerea normei de predare cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului, așa cum prevede Legea 198/2023, însă rămâne în vigoare vechea prevedere din Legea 1/2011 prin care doar profesorii cu 25 de ani vechime și gradul didactic I pot beneficia de reducerea normei de predare cu 2 ore.
- Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității, este amânată la aplicare și anul acesta.
- Amânarea pentru anul școlar 2026-2027 a aplicării art.139 alin.3 litera d) din Legea Învățământului Preuniversitar 198/2023, care prevede decontarea navetei din bugetul Ministerului Educației (finanțarea de bază). Acest lucru înseamnă că personalul didactic beneficiază în continuare de decontarea cheltuielilor pentru navetă și în anul 2025 în baza HG 569/2015, cu finanțare din bugetul local (finanțarea complementară), așa cum s-a procedat până acum.
Toate aceste măsuri de austeritate luate împotriva personalului din învățământ nu fac altceva decât să amplifice starea de nemulțumire în rândul acestora, drept pentru care în perioada imediat următoare solicităm întâlniri urgente cu reprezentații guvernului pentru a se găsi soluții satisfăcătoare. Dacă nu vom reuși să găsim soluții, cu certitudine vom protesta prin pichetarea sediului Guvernului României, dar luăm în calcul și boicotarea susținerii competențelor pentru examenul de Bacalaureat și a simulărilor.
Biroul Operativ al SLI Vrancea
Președinte, Constantin IONESCU
Sursa foto: Facebook/Sindicatul Liber Invatamant Vrancea