Primăria Mărășești a scos la licitație delegarea gestiunii activității de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale (menajere și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat), de pe raza orașului. Valoarea estimată a copnstractului este de puțin peste un milion de lei. Serviciile solicitate constau în: ridicarea, transportul deșeurilor menajere (fracția umedă) cu excepția deșeurilor toxice periculoase și a celor cu regim special, inclusiv ridicarea, transportul deșeurilor reciclabile, respectiv hârtie/ carton plastic/ metal, sticlă, a deșeurilor din construcții, deșeurilor biodegradabile pentru o perioada de 12 luni calendaristice.
Colectarea deșeurilor menajare biodegradabile și reciclabile se va face din zonele de colectare situate în zona blocurilor și din poartă în poartă pentru zonele de case de pe rază UAT Mărășești, depozitate în Europubele și în recipiente ale populației, pentru instituțiile publice și de interes public – din locații amenajate în incinta acestora.
„Evaluarea serviciilor s-a raportat la cantitatea de deșeuri prognozată a fi ridicată și prețul unitar Lei/mc, conform istoricului ultimelor 12 luni respectiv: Deșeuri menajere – fracția umedă – 200 tone/luna x 12 luni = 2400 tone pe durata contractului; Deșeuri reciclabile nesortate – fracția uscată – 50 tone/luna x 12 luni = 600 tone pe durata contractului; Deșeuri din construcții -10 tone/luna x 12 luni =120 tone pe durata contractului; Deșeuri biodegradabile -20 tone /luna x 12 luni =240 tone pe durata contractului; Serviciile vor fi prestate pe rază UAT Mărășești, care este compus din orașul Mărășești (reședința), Sat Modruzeni, Sat Haret, Sat Pădureni, Sat Călimănești și Tișița, având o populație cumulată de cca 13.500 locuitori“, se arată în descrierea contractului.
Colectarea deșeurilor se va face atât de la gospodăriile populației cât și de la instituțiile publice și de interes public. Deșeurile, după ridicare, se consideră a fi proprietatea operatorului de salubrizare astfel încât acesta are obligația conformării la legislația de mediu OUG 22/2021 și OUG 133/2022. Acestea se vor transporta la stațiile de transfer/sortare sau la groapă de gunoi pentru care are încheiat contract cu autoritatea care o administrează. Groapa de gunoi trebuie să dețină toate avizele de funcționare eliberate de Agenția de Mediu, iar sarcinile și responsabilitățile privind depozitarea cad exclusiv în sarcina operatorului de salubrizare.